Traže povećanje zarada: Amazonovi radnici u Nemačkoj pokrenuli štrajk – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Traže povećanje zarada: Amazonovi radnici u Nemačkoj pokrenuli štrajk

Više od 2.000 radnika u sedam distributivnih centara “Amazona” širom Nemačke stupilo je u štrajk zahtevajući povećanje plate, saopštio je sindikat Verdi, uz najavu da će štrajk trajati bar dva dana.

Štrajk, pod motom “Nema više popusta na naše zarade”, počeo je u noći između nedelje i ponedeljka, a poklopio se sa Amazonovim “Udarnim danom” (Prime Day) kada taj američki onlajn maloprodajni gigant svojim pretplatnicima programa “Prajm” nudi popuste, prenosi agencija Rojters.

“Dok Amazon populariše ‘lov na sniženja’ na svoj ‘udarni dan’ nudeći velike popuste, zaposleni su lišeni zarade od koje žive”, izjavio je stručnjak za maloprodaju iz sindikata Verdi, Orhan Akman.

U Amazonu nisu naveli tačan broj zaposlenih koji su u štrajku, ali je rečeno da on nema uticaja na isporuke kupaca.

“Kompanija mora konačno da prihvati kolektivne ugovore o platama za sektore maloprodaje i narudžbina putem mejla”, rekao je Akman.

U Verdiju takođe zahtevaju da kolektivni ugovori budu obavezujući u čitavom maloprodajnom sektoru u Nemačkoj.

“Univerzalni obavezujući kolektivni ugovor bi se onda primenjivao i za Amazon”, naveo je Akman.

Amazon upravlja sa 12 skladišta u Nemačkoj, a juče je saopštio da u ovoj godini planira otvaranje još jednog, koje će doneti više od 2.800 radnih mesta sa ugovorima o radu na neodređeno vreme.

Amazon vodi dugotrajnu borbu sa sindikatima u Nemačkoj koji zahtevaju bolje plate i uslove za radnike u logističkim centrima, podseća Rojters, i dodaje da su sindikati od 2013. godine organizovali česte štrajkove.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button