Mali sa francuskim kompanijama koje će graditi metro: Nikada nismo bili bliži realizaciji – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Mali sa francuskim kompanijama koje će graditi metro: Nikada nismo bili bliži realizaciji

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, sastao se sa predstavnicima francuskih kompanija „Ežis“ i „Alstom“. Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, bilo je reči o izgradnji metroa u prestonici.

Konstatovano je da je reč o velikom i važnom projektu, te da će saradnja sa francuskim kompanijama, koje imaju iskustva u tom poslu biti od izuzetnog značaja.

„Nikada nismo bili bliži realizaciji našeg višedecenijskog sna. Beograd će konačno dobiti metro, na ponos i radost svih nas. Zahvaljujući našim francuskim prijateljima sa kojima imamo odličnu saradnju, imaćemo prestonicu koja će biti rame uz rame sa svetskim metropolama“, rekao je Mali.

Na sastanku je bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat. Istaknuto je da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sledeće godine.

„Naše namere sada su na sigurnim, stabilnim nogama i garant su da će beogradski metro biti izgrađen u planiranom roku. O metrou pričamo već dugi niz godina, a pošto su svi preduslovi ispunjeni, stanovnici Beograda i njegovi gosti imaće bolji javni saobraćaj u prestonici“, rekao je ministar finansija.

Kompanija „Ežis“ nedavno je završila prethodnu studiju opravdanosti, a trenutno se radi na studiji opravdanosti.

Sagovornici su zaključili da obe strane žele da beogradski metro bude uspešan projekat, ali i da će se nastaviti razgovori sa kineskom kompanijom „Power China“, sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji, u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“.

Tags
Back to top button