Slabljenje dolara u odnosu na najjače svetske valute – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Slabljenje dolara u odnosu na najjače svetske valute

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema ostalim valutama prošle nedelje je pala jer je sve izvesnije da će američka centralna banka krajem ovoga meseca smanjiti ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo je prošle nedelje 0,3 odsto, na 97,00 bodova.

Pritom je američka valuta u odnosu na evropsku oslabila 0,4 odsto, pa je cena evra porasla na 1,1270 dolara. U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara pao je, pak, 0,5 odsto, na 107,90 jena.

Pritisak na dolar posledica je očekivanja ulagača da će Fed na sednici krajem jula smanjiti ključne kamatne stope.

U polugodišnjem izvještaju o ekonomskoj situaciji predsednik Feda, Džerom Pauel, kazao je tokom dva dana svedočenja u Kongresu da je Fed spreman primereno delovati kako bi podržao dalji rast ekonomije.

Istakao je pritom rizike od niske inflacije, trgovinskih sukoba, usporavanja rasta globalne ekonomije i slabosti poslovnih investicija.

Zbog toga analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sednici krajem jula smanjiti kamate za barem 0,25 postotnih bodova, a neki smatraju da je moguć i rez za 0,50 postotnih bodova.

“Nakon što kamatne stope budu snižene za četvrt postotnog boda, što tržišta u najvećoj meri očekuju, Pauel će ostaviti sve opcije na stolu, a to znači da su izgledi za dolar neizvesni”, kaže Manuel Oliveri, valutni analitičar u banci Credit Agricole.

Ipak, dolar nije znatnije oslabio prema ostalim valutama jer se očekuje i da će ostale velike centralne banke u svetu voditi popustljivu monetarnu politiku.

Tako se veruje da će zbog usporavanja rasta ekonomija eurozone uskoro i Evropska centralna banka (ECB) uvesti nove podsticajne mere.

 

Tags
Back to top button