EIF i ProCredit grupa obezbedili još 800 mil EUR za mala i srednja preduzeća – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

EIF i ProCredit grupa obezbedili još 800 mil EUR za mala i srednja preduzeća

Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupacija obezbedili su dodatnih 800 mil EUR za inovativna mala i srednja preduzeća (MSP), čime je osigurano ukupno 1,62 mlrd EUR za preduzeća u 11 zemalja.

Finansiranje, koje potpomaže EIF, sada je putem ProCredit banaka dostupno u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, a cilj su preduzeća koja koriste nove tehnologije i proizvode nove proizvode u jednoj od jedanaest zemalja gde je dostupna ova vrsta kredita – Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Moldavija, Republika Severna Makedonija, Rumunija, Srbija i Ukrajina.

Do danas je sporazumima sa ProCredit-om već omogućena podrška za oko 2.000 inovativnih MSP, i to uglavnom u sektorima proizvodnje i trgovine na veliko i malo, a u narednim godinama biće ih finansirano mnogo više.

Ti sporazumi potpisani su u okviru Inicijative Evropske komisije za finansiranje inovativnih preduzeća (InnovFin), uz podršku programa Evropske unije za istraživanje i inovacije, Horizont 2020. Inicijativom InnovFin bankama učesnicama je omogućeno kreditiranje inovativnih preduzeća uz pomoć garancije koju obezbeđuje EIF.

Sporazumi koji su potpisani u zemljama članicama EU omogućeni su zahvaljujući podršci Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji predstavlja centralni stub Investicionog plana za Evropu Evropske komisije, poznatog i kao “Junkerov plan”.

Podpredsednik Evropske komisije, Jyrki Katainen, zadužen za poslove, rast, ulaganja i konkurentnost, rekao je da će ovakva kontinuirana i uvećana podrška EU, osim onih 2.000 malih i srednjih preduzeća koji su već ostvarili koristi od ovog plana, doneti konkretnu promenu za hiljade ljudi koji imaju inovativne poslovne ideje, a nedostaju im finansijska sredstva.

Glavni izvršni direktor EIF-a, Pier Luigi Giliber, rekao je da su oduševljeni pozitivnim rezultatima ostvarenim kroz sporazume sa ProCredit bankama o garancijama za inovativna mala i srednja preduzeća.

“Distribucijska mreža koju je uspostavila ProCredit Bank i njena stručnost u kreditiranju malih i srednjih preduzeća, osigurava brzu raspodelu kredita koje podržava Evropska komisija u ovih jedanaest zemalja. Kroz ove transakcije preduzeća će ostvariti pristup sredstvima koja omogućava EU u cilju podsticanja programa inovacija širom Evrope”, kazao je Giliber.
Claus-Peter Zeitinger, predsednik Nadzornog odbora ProCredit Holdinga dodao je da je produženje međusobnog sporazuma važan signal za ProCredit grupaciju.
“On našim klijentima pokazuje da će EU nastaviti podržavati ulaganja inovativnih malih i srednjih preduzeća u jugoistočnoj i istočnoj Evropi, kao i da prepoznaje doprinos koji ProCredit banke daju u razvoju njihovih zemalja”, rekao je Zeitinger.
Izvor: eKapija
Tags
Back to top button