Cena bitkoina se drži na nivou od 10.000 dolara nakon nestabilnog vikenda – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Cena bitkoina se drži na nivou od 10.000 dolara nakon nestabilnog vikenda

Cena bitkoina (BTC) se trgovala na nivou iznad 10.000 dolara 15. jula, nakon vikenda velikih gubitaka i katastrofa za kriptovalute.

Podaci sa Coin360 ukazuju da se BTC/USD par drži iznad ključne barijere, mada je na kratko pao na nivo od 9.912 dolara.

Zabeleženi gubici na dnevnom nivou iznose 9,7% i dodatno pogoršavaju zabrinjavajući nedeljni trend koji je ubrzao pad sa 13.000 dolara.

Analitičari su uglavnom tvrdili da su glavni krivci za pesimističko raspoloženje na tržištu ukupan zamor na tržištu i kritike predsednika SAD Donalda Trampa.

Za mnoge, BTC/USD par je pao zbog povlačenja nakon nekoliko nedelja tokom kojih su zabeleženi dobici sa kulminacijom  na 13.800 dolara.

“U ovom slučaju je zdravo  da se vidi (bitkoin) povlačenje”, rekao je Tom Li – šef istraživanja u Fundstrat Global Advisors-u.

Efekti Trampove izjave su se izrazili kroz povećanu aktivnost Gugl pretraživanja vezano za bitkoin, na šta je Li ukazao da bi moglo da bude kontraproduktivno, a ne pomoć pri rastu cene.

“Što se tiče niskog obima pretraga za bitkoin, mislim da je to dobar znak. To znači da rast pretraga nije bio praćen masivnim prevelikim hajpom”, dodao je on.

Međutim, kratkoročno, drugi su upozoravali da će cena pasti. Trgovac koji je poznat na društvenim mrežama kao Filb Filb je rekao da bi zatvaranje u nedelju na nivou ispod 10.580 dolara moglo da rezultira nastavkom silaznog trenda, što se u međuvremenu ostvarilo.

“Kretanje cene je očigledno bilo na dole, izgubivši ključni nivo podrške na 10.900 dolara. Zatvaranje ispod nivoa od 10.580 bi označilo novi dnevni minimum i stoga očekujem nove padove ako/kada se to dogodi”, rekao je pratiocima svog namenskog kanala za trgovanje na Telegramu.

Ipak, trgovci koji su bili u altkoinima ovog vikenda su pretrpeli još veću bol i patnju. Pogled na prvih 20 kriptovaluta prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji je predstavljao turobnu sliku u vreme pisanja vesti, sa nekoliko novčića koji su izgubili oko 17% u roku od 24h.

Iter (ETH) je pao za 17,3% tako da se ETH/USD par trgovao na nivou od 220 dolara u poređenju sa 350 dolara samo nekoliko nedelja ranije.

Bitkoin keš (BCH) je izgubio identičan iznos, dok je njegov hard-fork, bitkoin SV (BSV) još lošiji i izgubio je 21,5% i sada je na nivou od 118,5 dolara.

Tron (TRX), NEO (NEO) i monero (XMR) su pali za oko 16%.

Izvor: Cointelegraph.rs

 

Tags
Back to top button