Brži od Androida: „Huavej“ registrovao novi operativni sistem – Harmoni – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Brži od Androida: „Huavej“ registrovao novi operativni sistem – Harmoni

Kineski gigant „Huavej“ registrovao je novi operativni sistem koji se zove Harmoni i koji bi mogao da bude alternativa za Android.

Operativni sistem je registrovan u Zavodu za intelektualnu svojinu Evropske unije i nije prvi operativni sistem kompanije „Huavej“. Ranije je kompanija već registrovala SO brand i HongMeng.

Operativni sistem Harmoni za mobilne telefone mogao bi da bude spreman do kraja godine za kineske korisnike, kaže Ju Čengdong, izvršni direktor „Huaveja“. Distribucija za druge zemlje sveta mogla bi da počne u prvom kvartalu 2020. godine.

U „Huaveju“ tvrde da je operativni sistem 60 odsto brži od Androida. Međutim, Android ostaje njegov prvi izbor za pametne telefone u slučaju da se sukob sa Vašingtonom reši, kažu predstavnici „Huaveja“.

Kineska kompanija je sredinom maja uvrštena je na crnu listu Vlade Sjedinjenih Država, što joj ne dozvoljava da posluje sa američkim kompanijama. Sankcije zabranjuju tehnološkom gigantu da koristi proizvode kao što su Android i Vindouz, tako da je „Huavej“ počeo da radi na internom operativnom sistemu za zamenu Androida u svojim budućim uređajima.

Tags
Back to top button