Najviši sud EU: Zbog kartelskog udruživanja kazna od 100 miliona evra – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Najviši sud EU: Zbog kartelskog udruživanja kazna od 100 miliona evra

Najviši sud Evropske unije potvrdio je u petak kazne u ukupnom iznosu većem od 100 miliona evra izrečene grupi azijskih kompanija zbog kartelskog udruživanja radi održavanja visokih cena delova za računare.

Evropski sud pravde odbacio je žalbu kompanija na kazne dosuđene im 2015. godine zbog tajnog dogovaranja cena optičkih diskova koje su proizvodili za američke raunarske divove “Dell” i “Hewlett-Packard” (HP).

Evropska komisija nadležna za zaštitu tržišnog takmičenja utvrdila je da je kartel delovao u razdoblju od 2004. do 2008. godine, a uključivao je nekoliko azijskih dobavljača.

Sud sa sedištem u Luksemburgu u petak je potvrdio da je EK postupao u skladu sa svojim ovlašćenjima, potvrdivši zaključak Brisela da je takvo ponašanje kompanija moglo da ograniči slobodno tržišno takmičenje.

EK je kompanijama iz sastava Grupe Sony odrezao kaznu u iznosu nešto manjem od 31 milion evra. “Toshibi” i “Samsungu” izrečene su u iznosu nešto većem od 41 milion evra. Tajvanska kompanija “Quanta Storage” mora pak das plati 7,1 milion evra.

Holandski “Phillips” i tajvanski “Lite-On” osigurali su imunitet dojavom o aktivnostima štetnima za tržišno takmičenje pa ne moraju da plaćaju kaznu, stoji u obrazloženju odluke Evropskog suda pravde.

Tags
Back to top button