Kolike su provizije na podizanje novca sa bankomata u inostranstvu – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Kolike su provizije na podizanje novca sa bankomata u inostranstvu

Sezona odmora je u punom jeku, a mnogi pred polazak na letovanje imaju dilemu – da li i kako u inostranstvu koristiti platne kartice i koliko će ih to koštati.

Najopštije rečeno, najskuplje je podizati devize sa bankomata ili na šalteru banke, a najpovoljnije direktno plaćanje robe i usluga sa deviznog računa. Takođe, korišćenje debitne kartice povoljnije je od kreditne, kako za plaćanje na licu mesta, tako i za podizanje novca sa bankomata ili na šalteru banke.

Jedna od najvažnijih informacija je da za plaćanje debitnim karticama danas najčešće ne postoji provizija, a za razliku od prethodnih godina kada je na kartice većine banaka išla i do oko jedan odsto. Danas ovu proviziju obračunava tek nekolicina banka pa se pre polaska na put o tome treba i raspitati.

Tako se najveći trošak prilikom plaćanja debitnom karticom svodi na konverziju valute. On, međutim, nije značajan i na transakciju od oko pet evra ili od oko 500 dinara iznosi desetak dinara.

S druge strane, podizanje karticom novca sa bankomata u inostranstvu trošak je značajno veći. U ovom slučaju provizija se kreće od dva do tri odsto podignute sume, ili je to fiksna naknada koja se kreće minimalno od 2 do 10 evra, u zavisnosti od vrste kartice i banke. To znači da biste, na primer, na podignutih 500 evra sa bankomata platili proviziju od 10 do 15 evra. Takođe podizanje 10 evra sa bankomata može koštati tri evra.

Radi izbegavanja nepovoljnih kursnih razlika i troškova konverzije valute, najbolja opcija je da imate račun u valuti u kojoj plaćate robu, odnosno da karticu koju koristite u inostranstvu vežete za taj devizni račun, sa koga će se direktno naplaćivati transakcije.

Stručnjaci savetuju i da je za neke sitne troškove, poput kupovine suvenira, sladoleda ili pića na plaži, najbolje u srpskim menjačnicama pre putovanja kupiti određenu količinu deviza, jer će vam kurs svakako biti povoljniji.

Saveti

Pre odlaska u inostranstvo i korišćenja platne kartice, obavezno se u svojoj banci informišite o tome da li moguće koristiti karticu u inostranstvu i da li je aktivirana za korišćenje van granica, kao i za koje vrste transakcija – kupovinu, podizanje novca na bankomatu, šalterima…

Raspitajte se i da li postoji dnevni i mesečni limit potrošnje, kolike su provizije i koji kurs primenjuje banka za konverziju transakcija obavljenih u inostranstvu.

Takođe, saznajte kako da svojoj banci prijavite izgubljenu ili ukradenu karticu, jer bi to trebalo odmah da uradite. Značajna informacija je i da ako bankomat “proguta” karticu možete da je dobijete tek po povratku u Srbiju, u ekspozituri svoje banke.

Za korišćenje kartice na šalterima banaka u inostranstvu ili u kupovini uglavnom je potrebno da imate i ličnu ispravu (pasoš) kod sebe. Pre polaska, proverite stanje na računima sa kojih ćete plaćati ili podizati gotovinu u inostranstvu.

Preporučljivo je da pre putovanja uključite SMS obaveštavanje o obavljenim transakcijama, ukoliko ga već nemate, da biste lakše kontrolisali potrošnju i sprečili eventualnu zloupotrebu.

Prilikom plaćanja računa u kafićima i restoranima obavezno tražite da se plaćanje obavi pred vama i odbijte konverziju valuta ako trgovac, na primer, ponudi da račun iskaže u dinarima, jer će banka tom prilikom izvršiti duplu konverziju, koja će vas znatno više koštati.

Čuvajte račune

Uvek po završenoj transakciji sačuvajte isečak o plaćanju i račun ili potvrdu, a po povratku iz inostranstva proverite da li su sve transakcije adekvatno proknjižene na vašem računu. Dok sve ne budu evidentirane čuvajte isečke, račune i potvrde o plaćanjima ili podignutoj gotovini.

Pojedine kartice mogu vam doneti popuste u određenim trgovinama ili ugostiteljskim objektima u inostranstvu, a treba imati u vidu da takozvane co-branding kartice uglavnom nisu predviđene za korišćenje u inostranstvu.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button