Srbija u 2018. godini imala priliv od skoro šest milijardi dolara grinfild stranih investicija – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Srbija u 2018. godini imala priliv od skoro šest milijardi dolara grinfild stranih investicija

Zapadni Balkan je zabeležio 2018. godine najveći priliv grinfild stranih direktih investicija (FDI) u protekloj deceniji, od čak 9,36 milijadi dolara. Najveći deo, skoro šest milijardi, privukla je Srbija, piše portal “fDi Intelligence”, specijalizovani servis “Financial Timesa”.

Reč je o drugom najvećem prilivu greenfield stranih investicija na Zapadnom Balkanu od 2003. godine, od kada je ustanovljen servis “fDi Markets” za praćenje tih ulaganja.

Uprkos tome što je i dalje izvan Evropske unije, region je privukao 147 greenfield FDI projekata prošle godine, što je najveći broj u poslednjih šest godina, prema fDi Markets-u.

“Srbija, najveća država Zapadnog Balkana po teritoriji i broju stanovnika, predvodila je region 2018. godine sa rekordnih 5,98 milijardi dolara stranih ulaganja u 105 grinfild projekata”, ističe se u izveštaju.

Udeo Bosne i Hercegovine je iznosio 11,6 posto, pri čemu je privukla četiri greenfield projekta manje nego godinu dana ranije.

S druge strane, kako se konstatuje, Crna Gora se dobro pokazala, privukavši rekordnih 11 greenfield FDI projekata.

Prema najnovijim podacima fDi Marketsa, Severna Makedonija i Albanija su od juna 2018. do maja 2019. privukle 184,4 miliona i 809,9 miliona dolara greenfield investicija, pri čemu su Makedonci ostvarili rast od 200 odsto, a Albanci od 80 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Uprkos tome što su zemlje Zapadnog Balkana privukle znatno manje greenfield FDI projekata od rivala u centralnoj, istočnoj i zapadnoj Evropi, rezultat tog regiona je veoma dobar imajući u vidu njegov udeo u globalnom BDP-u.

U analizi se navodi da je, i pored političkih tenzija koje su pogodile region od pada komunizma, nedavno došlo do pomaka ka većoj regionalnoj ekonomskoj integraciji i saradnji.

“Nedavna pozitivna dešavanja uključuju promenu imena Sjeverne Makedonije pod vladom Zorana Zaeva, koja je razrešila 28-godišnji spor sa Grčkom, pravosudne reforme u Albaniji i strukturne reforme u Srbiji.”

Takođe, nedavna panel diskusija između premijera Albanije, Srbije i Severne Makedonije, kao i formiranje zajedničke inicijative za promociju investicija 2017. godine putem Komorskog investicionog foruma šest ekonomija Zapadnog Balkan (WB6 CIF), pružaju dodatne dokaze da region nastoji da se udruži kako bi privukao investicije i podstakao ekonomski rast, napominje se u tekstu, prenosi Tanjug.

Tags
Back to top button