NBS u 2018. ostvarila dobit od 30,66 milijardi dinara – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS u 2018. ostvarila dobit od 30,66 milijardi dinara

Narodna banka Srbije ostvarila je u protekloj godini ukupnu dobit, posle oporezivanja, u iznosu od 30,66 milijardi dinara, saopštila je danas guverner Jorgovanka Tabaković.

Kako je objavljeno na sajtu NBS, dobit iz operativnog poslovanja (koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi), od ukupno 13,24 milijarde dinara, raspoređena je tako da je 70 odsto, odnosno 9,27 milijardi, preneto u republicki budžet. Od ostatka dobiti, 10 odsto je raspoređeno u osnovni kapital, a 20 odsto u posebne rezerve NBS.

“Obezbeđujući cenovnu i finansijsku stabilnost, monetarnom politikom smo nastavili da podržavamo kreditnu aktivnost i privredni rast. Zahvaljujuci tome, kao i odgovornoj fiskalnoj politici, Srbija je mogla da napravi ogroman napredak, ostvari najviši rast ekonomske aktivnosti u poslednjoj deceniji i ucini povoljnijim svoje izglede za rast u narednom periodu”, navela je Tabaković u godišnjem izveštaju o poslovanju i rezultatima rada NBS u prošloj godini.

Ona je navela da je i u protekloj godini NBS svoje mere i aktivnosti umerila na dalji ekonomski napredak Srbije.

Kako je istakla, ostvareni rezultati su posebno važni ako se ima u vidu da su i 2018. godinu karakterisali brojni izazovi iz medunarodnog okruženja.

“Popravljanje makroekonomskih performansi, poslovnog i investicionog ambijenta postignuto je zajednickim radom NBS i Vlade Srbije”, rekla je Tabaković.

Napomenula je da je to smanjilo potrebe za eksternim finansiranjem i povecalo otpornost naše privrede na potencijalne negativne uticaje globalnih faktora.

“Najbolja potvrda onoga što je postignuto, zahvaljujuci punoj koordinaciji monetarne i fiskalne politike, jeste ostvaren neto dobitak privrede od oko 500 milijardi dinara u 2018. godini. Ovakav rezultat privrede predstavlja znacajan izvor sredstava za investiranje i ukazuje na isplativost ulaganja u našu privredu”, rekla je ona.

Tabaković kaže da je inflacija šestu godinu zaredom, očuvali na niskom i stabilnom nivou i da je ona je u decembru, kao i na nivou proseka godine, iznosila dva odsto. Pritom, inflatorni pritisci sa strane tražnje i dalje su bili niski, uprkos snažnom privrednom rastu i povoljnim trendovima na tržištu rada, ističe se u izveštaju.

Tags
Back to top button