Turska lira oslabila za dva procenta – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Turska lira oslabila za dva procenta

Turska lira oslabila je danas za dva procenta prema dolaru nakon što je predsednik Erdogan smenio guvernera centralne banke.

Kurs lire prema dolaru trenutno je 5,762, a u jutros je u jednom trenutku bio 5,8245, pošto investitori strahuju od posledica Erdoganove odluke i uticaja na nezavisnost centralne banke.

Lira je ove godine oslabila za oko osam procenata, nakon što je prošle godine izgubila 30 odsto vrednosti. Glavni indeks turske berze umanjen je danas za 1,5 odsto, a bankarski sektor oslabio je za 2,3 procenta.

Analitičar Jusuf Kavak iz kompanije “Isik sekjuritis” rekao je da očekuje da će centralna banka dodatno smanjiti osnovnu kamatnu stopu na sastanku 25. jula.

Guverner centralne banke smenjen je samo nekoliko dana pre nego što Turska treba da primi isporuku ruskog odbrambenog protivvazdušnog sistema, što bi moglo da izloži liru dodatnom pritisku.

Guverner Murat Džetinkaja, čiji je mandat trebalo da traje do 2020. godine, smenjen je, a na funkciju je imenovan njegov dosadašnji zamenik Murat Ujsal, navodi se u predsedničkom ukazu koji je objavljen u službenom glasniku.

Tags
Back to top button