Evropske centralne banke rade na razvoju digitalnih valuta – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Evropske centralne banke rade na razvoju digitalnih valuta

Švedska centralna banka i Banka Engleske sprovode istraživanja o tome da li bi trebalo da počnu izdavati digitalni novac centralne banke (CBDC) i da se takmiče sa bankarskim kreditom kao sredstvom plaćanja.

Međunarodni pokret za monetarnu reformu – IMMR, koji posluje u više od 30 zemalja, okupio je 15. juna međunarodne stručnjake, centralne banke, istraživače i bankare kako bi razgovarali o projektima i predlozima za održivi sistem novca kao i dizajn digitalnih valuta.

Dr. Artug Cetin, koji je prisustvovao konferenciji, objasnio je studije evropskih centralnih banaka.

“Sistem proizvodi novac i nudi ga kao kredit jer današnji sistem više ne funkcioniše. Danas je obim novca jednak obimu kredita. Mi samo proizvodimo novac tako što ulazimo u dugove. To je glavni problem koji stvara finansijsku krizu. Previše vrednovana sredstva stvaraju različite krize: hipotekarna kriza, kriza deonica, itd. Turska je jedna od potencijalnih zemalja koje mogu promeniti svoj sistem novca i učiniti svoj novac vrednijim, posebno u današnjoj situaciji kada je Turska u dugovima i novac je izgubio vrednost ”, rekao je on.

 

Tags
Back to top button