Smena guvernera: Centralna banka Turske pod kontrolom predsednika Erdogana – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Smena guvernera: Centralna banka Turske pod kontrolom predsednika Erdogana

Turska je danas smenila guvernera centralne banke i na njegovo mesto postavila dosadašnjeg zamenika, objavljeno je u službenom glasilu zvanične Ankare.

Murat Četinkaja, koji je na funkciji guvernera bio od aprila 2016, smenjen je sa položaja i na njegovo mesto postavljen je Murat Ujsal, prenosi Rojters.

Nije dato zvanično objašnjenje za smenu, ali na tržištima se proteklih nedelja spekulisalo o tome da bi Četinkaja mogao biti uklonjen sa pozicije zbog svoje nespremnosti da spusti kamatne stope.

Naime, centralna banka suočavala se u prošlosti sa pritiskom od strane predsednika Reždepa Tajipa Erdogana da snizi kamatne stope kako bi pospešila privredni rast.

Izvori iz vlade rekli su Rojtersu da su se razmimoilaženja mišljenja o sprovođenju monetarne politike između vlade i guvernera produbila u proteklim mesecima.

“Razlika u stavovima guvernera i ministara zaduženih za ekonomiju produbila se u nedavnom periodu”, kazao je jedan od neimenovanih izvora Rojtersa.

“Predsednik i ministar finansija zahtevali su njegovu ostavku, ali Četinkaja ih je podsetio da je centralna banka nezavisna i odbio da se povuče”, naveo je drugi izvor.

Centralna banka danas je saopštila da će nastaviti da funkcioniše nezavisno i da će se novi guverner fokusirati na ključni cilj održavanja stabilnosti cena.

Prethodne nedelje statistički podaci pokazali su da je inflacija u junu usporila na najniži nivo u toku godine, uglavnom zahvaljujući padu cena hrane, čime se otvorila mogućnost za prvo snižavanje kamatnih stopa u toj zemlji još od prošlogodišnje krize nacionalne valute.

Analitičari očekuju da bi turska centralna banka mogla da olabavi monetarnu politiku na sastanku 25. juna ako liru ovog meseca ne ugroze pretnje američkim sankcijama zbog toga što zvanična Ankara kupuje ruski raketni protivvazdušni sistem S-400.

Tags
Back to top button