Rekordna zarada banaka u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Rekordna zarada banaka u Srbiji

Banke su prošle godine zaradile 70,5 milijardi dinara, što je, nominalno posmatrano, rekordna dobit u poslednjoj deceniji.

Za godinu dana zarada banaka je povećana za 11 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Analize pokazuju da su za to zaslužni čišćenje loših kredita i rast potrošnje stanovništva, pre svega gotovinskih zajmova, piše “Politika”.

Nenad Gujančić, broker kuće “Momentum sekjuritiz”, potvrđuje da je profitabilnost banaka nominalno dostigla rekordni nivo od izbijanja svetske ekonomske krize, ali kaže da ovaj sektor i dalje opterećuju nepovoljne okolnosti koje nisu promenjene ni protekle godine.

Pre svega, kaže on, krediti privrede su u padu. Prema podacima Udruženja banaka, na kraju decembra 2018. bilo je odobreno od 2,5 odsto više kredita na godišnjem nivou, ali pre svega usled rasta kreditne aktivnosti stanovništva od 11,2 odsto. S druge strane, kreditno stanje privrede na kraju decembra prošle godine bilo je skoro tri odsto manje u odnosu na kraj 2017. godine.

Prinos na kapital, posle dužeg vremena, meri se dvocifrenom stopom i iznosio je 10,4 odsto.

Najsvetlija tačka u pogledu profitabilnosti jeste činjenica da je prvi put od 2015. godine domaći bankarski sektor zabeležio rast neto prihoda od kamata, što predstavlja glavnu poslovnu aktivnost banaka i čini osnovnu razliku u odnosu na takođe dobar nominalni rezultat iz 2017. godine, navodi “Politika” i ističe da je ovaj profit zaradjen u uslovima prilično niskih kamata.

R

Tags
Back to top button