Minimalna zarada u Srbiji će biti 32 000 dinara? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Minimalna zarada u Srbiji će biti 32 000 dinara?

Sindikati koji će o novom minimalcu pregovarati s Vladom i poslodavcima u ime radnika, spremili su računicu s kojom će uskoro izaći pred pregovaračke strane, a u pitanju su četiri varijante, od kojih su prve dve, kako tvrde, mnogo realnije.

“Prva opcija je da minimalna zarada koja danas iznosi oko 27.000 dinara bude povećana na nešto iznad 32.000 dinara što je 90 odsto minimalne mesečne potrošačke korpe. To je i najrealnija varijanta s obzirom na najavu zvaničnika da bi u sledećoj godini minimalnu zaradu trebalo izjednačiti s minimalnom potrošačkom korpom. Druga opcija je povećanje minimalca na nivo između 31.000 i 32.000 dinara, odnosno na nešto oko 31.500 dinara, što bi bilo na nivou od oko 85 odsto minimalne potrošačke korpe”, kaže izvor Blica.

Sagovornik Blica dodaje da su sindikati pripremili i dve rezervne varijante koje su nešto manje od 30.000 dinara, ali da ne veruju u njihovo prihvatanje. Razlog je, između ostalog i to, kako kažu, što se iz Vlade u poslednje vreme više puta moglo čuti kako će minimalac ove godine značajno povećati.

“Minimalna cena rada biće znatno povećana u septembru, a krajem godine biće povećane i plate u javnom sektoru i penzije”, najavio je nedavno ministar finansija Siniša Mali.

Minimalna mesečna zarada koju u Srbiji prima 350.000 radnika danas iznosi oko 27.000 dinara. Zvanični pregovori između Vlade, sindikata i poslodavaca počinju sredinom ovog meseca, a konačnu odluku u Vladi očekuju do kraja septembra. Doneto rešenje biće primenjeno od 1. januara naredne godine.

S druge strane, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i jedan od članova pregovaračkog tima za povećanje minimalca, ponovio je za “Blic Biznis” da poslodavci na ovu temu godinama pokušavaju da uvedu jedinu moguću ekonomsku logiku.

“Sva povećanja plata treba da budu jednaka godišnjem povećanju BDP i inflacije. To je u ovoj godini ukupno oko šest odsto, što znači minimalnu zaradu od oko 28.600 dinara. Naravno, poslodavci su spremni da pristanu i na veći minimalac, ali pod uslovom da nam država povećanje refundira tako što će smanjiti poreske namete”, ocenio je nedavno Atanacković.

Od 2010. godine država je povećavala minimalac sedam puta. Minimalac je od 1. januara ove godine povećan za 10 odsto, a u 2017. godini za šest odsto.

Tags
Back to top button