Kredit, kreditne kartice i dozvoljeni minus – Koji je najpovoljniji vid zaduživanja? – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

Kredit, kreditne kartice i dozvoljeni minus – Koji je najpovoljniji vid zaduživanja?

Nije lako izabrati najpovoljniji vid zaduživanja, a najčešći su to krediti, kartice i dozvoljeni minus.

Leto je vreme kada se građani najviše zadužuju. Neko za letovanje, neko za gletovanje, odnosno renoviranje stambenog prostora, roditelji za školarine, za pripreme za polazak dece u školu u septembru…

 

Odgovor na pitanje koji vid zaduživanja je najpovoljniji ne postoji i zavisi od pojedinačnog slučaja i konkretnih potreba.

Bankari kažu da nijedna varijanta nije savršena za svaki trenutak. Isplativost pozajmice zavisi i od toga kako se iskoristi pozajmljeni novac. Ako se pare upotrebe na neproduktivan način i najpovoljnije zaduživanje biće skupo.

Kod nas je najpopularniji način zaduživanja svakako kredit, ali to mogu biti i kreditne kartice i dozvoljeni minus.

Neke od ključnih stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom uzimanja kredita su iznos rate, dužina roka otplate, kao i to koliko novca od zarade u toku meseca preostaje za svakodnevni život kada se plati rata.

Podizanjem kredita, od banke se pozajmljuje dogovoreni iznos novca na duže ili kraće vreme, uz kamatu i troškove ili naknade. Krediti mogu biti dinarski ili oni sa valutnom klauzulom, koji se izražavaju i plaćaju u dinarima, ali obračunavaju u odnosu na neku stranu valutu, u Srbiji sada isključivo u odnosu na evro.

Bankari kažu da posebno treba obratiti pažnju na iznos efektivne kamatne stope, koja predstavlja stvarnu cenu kredita i u obračunu, pored nominalne kamatne stope, sadrži i sve prateće troškove koji nastaju prilikom apliciranja za kredit, obrade vašeg kreditnog zahteva i otplate kredita.

Karakteristično za kredite je da se oni najčešće koriste za veće troškove. Na primer, stambeni krediti ili gotovinski krediti za druge veće izdatke. Za manji iznos može se iskoristiti i kreditna kartica. Njena prednost je što prilikom zaduženja nema podnošenja zahteva za kredit i čekanja na odobrenje za svaku kupovinu. Podrazumeva se da je ugovoren i limit korišćenja novca sa bankom.

Nakon toga sredstva mogu da se koriste do tog limita, a otplaćuju se u ratama uvećanim za kamatu, a ponekad i beskamatno do određenog roka. Kartica je laka za upotrebu, jer se ne prolaze razne procedure svaki put kada se koristi, i svako sam određujete koliko će novca vraćati. Važno je samo da se plati minimalna rata.

Upravo zbog jednostavnosti korišćenja potrošnja može biti neopreznija, odnosno nekome se može desiti da se nađe u začaranom krugu kupovine i otplaćivanja duga. Korišćenje kreditne kartice je lako, ali ga ne treba shvatiti olako.

To je slučaj i sa dozvoljenim minusom. Dozvoljeno prekoračenje računa je najjednostavnija vrsta pozajmice. Kad se potroše sve pare na računu, to ne znači da para više nema, jer možete da „odete u minus”. Ovaj vid zaduživanja podrazumeva postojanje maksimalnog iznosa zaduženja, koji se obično određuje u odnosu na mesečnu zaradu. Kod dozvoljenog minusa postoji ograničenje u smislu da li će minus biti maksimalni koji banka daje ili manji, na primer polovina plate. I za dozvoljen minus važi savet kao za kreditnu karticu – ne preterivati.

Neko može da se odluči i za zaduživanje na lizing, koji ima mnogo zajedničkih karakteristika sa kreditom, ali se od njega razlikuje po tome što korisnik kredita odmah postajete vlasnik onoga što je kupio na taj način, a lizing omogućuje da se nešto koristi tokom plaćanja, na primer dok plaća rate i vozi automobil. Međutim, sve dok traje otplata, dužnik na lizing ne postaje i vlasnik predmeta. Naročito je popularna kupovina  automobila na taj način, jer uslovi lizinga mogu da budu bolji nego kod kredita.

Izvor: Politika

Tags
Back to top button