Fiskalni savet: Plate se ne mogu povećavati u ovoj godini – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Fiskalni savet: Plate se ne mogu povećavati u ovoj godini

Fiskalni savet je predstavljajući svoje mišljenje o nacrtu Fiskalne strategije za 2020. do 2022. godine, pozdravio nameru Ministarstva finansija da se drži deficita od 0,5 odsto BDP-a godišnje kao i nameru da se povećaju investicije, ali je ukazao i na neke nedostatke, među kojima je i nezavršavanje platnih razreda u javnom sektoru već pet godina.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta istakao je da je fiskalni prostor ograničen, da nema para za sve najave i obećanja i da bi država trebalo da na vrh prioriteta stavi investicije u infrastrukturu i smanjenje poreskih opterećenja zarada. Prema njegovoj oceni, deficit od 0,5 odsto BDP-a godišnje je dobra mera koja će omogućiti da se do 2022. javni dug smanji na 45 odsto, prenosi Danas.

“U strategiji se već nalaze neke stvari na koje smo ukazivali, kao na primer da će javne investicije biti 4,5 odsto BDP-a, ali nema strukture investicija. Ne znamo da li će i u kojoj meri to biti ulaganja u infrastrukturu, u životnu sredinu ili možda u projekte koji nemaju efekat na privredni rast. Takođe, Fiskalna strategija ne ostavlja fiskalni prostor za smanjenje doprinosa na zarade ili to čini minimalno, sa 62 na 61 odsto. Mi smo prošle godine predložili da se u ovoj godini opterećenje smanji sa 63 na 60 odsto, ali je prioritet vlade bio veći od opravdanog povećanje plata u javnom sektoru”, ocenio je Petrović.

U strategiji se takođe navodi da će penzije i plate u narednim godinama pratiti privredni rast, što Fiskalni savet pozdravlja, upozoravajući da onda nema prostora za veća povećanja od toga. Penzije će od sledeće godine najverovatnije biti usklađivane po tzv. švajcarskoj formuli, polovina sa rastom zarada, a polovina sa rastom cena, a onda bi penzije u 2020. mogle porasti za oko šest odsto. Isto se odnosi i na rast plata u javnom sektoru za koje se u strategiji navodi da će biti u skladu sa privrednom snagom, što znači da bi i one sledeće godine mogle porasti za oko šest odsto.

“Za plate u javnom sektoru nije definisano, ali trebalo bi da znamo da li će Vlada da se drži onoga što piše u strategiji, a to znači da nema mesta obećanjima o povećanju plata većem od oko šest odsto. Nema prostora ni za povećanje plata u 2019. godini i to ne bi smelo da se desi. Ranijih godina povećavane su plate i penzije u novembru ili decembru, ali to ima mali efekat na ovu godinu već je to faktički povećanje za narednu godinu. Još nismo imali situaciju da se povećaju plate i pred kraj godine i opet u januaru”, zaključio je Petrović.

Tags
Back to top button