Traži se 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Traži se 50 tehnoloških kompanija sa najbržim rastom

Konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte objavljuje da je u toku proces registracije za izbor tehnoloških kompanija sa najbržim rastom u centralnoj Evropi. Projekat pod nazivom CE Technology Fast 50 u Srbiji se sprovodi jedanaestu godinu zaredom, dok se na području centralne Evrope sprovodi već devetnaest godina.

Pedeset najbrže rastućih

„Technology Fast 50” ima za cilj rangiranje tehnoloških kompanija sa najbržom stopom rasta prihoda u centralnoj Evropi u poslednje četiri godine (2015-2018.).

Za plasman na Deloitte-ovu rang listu 50 najbrže rastućih (Fast 50), kompanija mora da ostvari minimum 50 hiljada evra prihoda godišnje u prve tri godine koje se posmatraju (2015, 2016. i 2017.) i 100 hiljada evra u 2018. godini.

Zvezde u usponu

U kategoriji Zvezde u usponu (Rising Stars), mogu da konkurišu mlade kompanije sa brzim rastom koje posluju bar tri godine godine, a najbolji se rangiraju na osnovu prosečnog rasta prihoda ostvarenih tokom poslednje tri godine. Kompanije moraju da ostvare godišnje prihode od minimum 30 hiljada evra u poslednje tri godine ( 2016 – 2018.).

Kompanije iz tehnološkog sektora same se prijavljuju na konkurs za sve kategorije, a 50 najbolje plasiranih rangiraće se na osnovu prosečnog rasta prihoda ostvarenih tokom poslednje četiri godine, čime kompanije dokazuju kontinuiran i brz rast.

Velikih pet

Treća kategorija je „Velikih pet”, kategorija u koju će biti uvrštene samo one kompanije čiji su prihodi u 2018. godini bili veći od 25 miliona evra, a ostali kriterijumi za učešće su isti kao za kategoriju „50 najbrže rastućih“.

Ove godine biće dodeljene dve specijalne nagrade, od kojih je jedna za „najznačajniju inovaciju“ koja se dodeljuje kompaniji koja razvija jedinstven i inovativan proizvod ili pruža usluge koje imaju revolucionaran uticaj na tržište. Pobednik ili pobednici će biti izabrani na osnovu procene nezavisnog žirija.

Druga nagrada koja će biti dodeljena se odnosi na društveno odgovorno poslovanje kompanije koja svojim digitalnim proizvodima ili uslugama ima pozitivan uticaj na zajednicu u okviru koje posluje i okolinu. Pobednik ili pobednici će biti izabrani na osnovu procene nezavisnog žirija.

Pedeset kompanija koje se budu plasirale na listu za centralnu Evropu automatski će biti nominovane za takmičenje za 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u EMEA regionu (Evropa/Bliski Istok/Afrika).

Kriterijumi za prijavu za „Technology Fast 50“ listu:

1. Tehnološka kompanija definisana je na sledeći način:
– Poseduje sopstvenu tehnologiju koja značajno doprinosi operativnim prihodima.
– Kompanija koja ulaže značajan deo prihoda u istraživanje i razvoj tehnologije.

2. Godišnji prihod u poslednje tri godine minimum 50,000 evra ( 2015, 2016. i 2017.) i u 2018. minimum 100,000 evra.

3. Da je sedište kompanije u jednoj od zemalja centralne Evrope (Srbija, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Litvanija, Makedonija, Estonija, Letonija, Češka Republika, Poljska, Rumunija, Slovačka, Bugarska, Moldavija ili Albanija).

4. Da kompanija nije u većinskom vlasništvu (više od 50%) neke druge kompanije.

Uslovi za listu Zvezde u usponu su godišnji prihodi veći od 30 hiljada evra u poslednje tri godine.

Kriterijumi za listu “Velikih pet” (Big 5) su isti kao i za listu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija, osim što u poslednjoj godini koja se uzima u obzir (2017. godina), prihod mora biti veći od 25 miliona evra.

Proces registracije se završava 31. jula 2019. godine, a rang liste će biti objavljene u oktobru 2019. godine.

Tags
Back to top button