Za investicije u energetsku efikasnost do 20 odsto finansijskih podsticaja – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Za investicije u energetsku efikasnost do 20 odsto finansijskih podsticaja

Kreditna linija za zeleno finansiranje (WB GEFF) je program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojim se promoviše prodaja energetski efikasne opreme i materijala u regionu Zapadnog Balkana. GEFF program se prevashodno fokusira na stambeni sektor.

„Za ukupne investicije na Zapadnom Balkanu, EBRD je pripremila 85 miliona evra, dok je Evropska unija za finansijske podsticaje obezbedila 17 miliona evra”, izjavila je Dragana Tanasić, menadžer projekta WB GEFF.

EBRD kreditna linija za zeleno finansiranje na Zapadnom Balkanu teži ostvarenju cilja zaštite životne sredine boljim i efikasnijim korišćenjem energije. Iako GEFF postoji tek godinu i po dana, program je već finansirao skoro 1.500 porodica sa područja Zapadnog Balkana, potvrđujući da postoji značajna potreba za zelenim kreditiranjem. Dosadašnje ulaganje u vrednosti od 8 miliona evra u projekte kojima se pospešuje energetska efikasnost u domaćinstvima uštedelo je 7 miliona kWh energije i doprinelo smanjenju emisije preko 2,5 miliona kg CO2 na godišnjem nivou.

„Fizička lica mogu da dobiju podsticaje do iznosa 20 posto investicije u energetsku efikasnost, ukoliko ulažu preko GEFF programa. Gotovo sve što je povezano sa potrošnjom energije u kući ili stanu može biti finansirano: izolacija, vrata i prozori, kotlovi, toplotne pumpe, solarni grejači vode, fotonaponski sistemi, osvetljenje itd.”, objasnila je Tanasić.

Informacije o tehnologijama koje ispunjavaju uslove za finansiranje vlasnicima stambenih objekata su lako dostupne preko inovativnog i jednostavnog EBRD Tehnološkog selektora. Ova on-line platforma sadrži više od 18.000 energetski efikasnih proizvoda, podeljenih u 13 kategorija, koji su odobreni za finansiranje i koji se nalaze u ponudi preko 4.500 prodajnih mesta širom Zapadnog Balkana, a lista proizvoda i prodavaca je iz meseca u mesec sve duža.

WB GEFF kredite odobravaju dve lokalne banke: Erste banka i UniCredit banka.

EBRD GEFF program je realizovan zahvaljujući podršci Evropske unije (EU), Saveznog ministarstva finansija republike Austrije (BMF) i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

„Detalji o Kreditnoj liniji, kao što su tehnologije i kriterijumi prihvatljivosti, dostupni su na stranici www.ebrdgeff.com/serbia/“, zaključila je Tanasić.

Tags
Back to top button