Kako možete prepoznati lažne hrvatske novčanice (VIDEO) – Bankar.rs
SVE VESTI

Kako možete prepoznati lažne hrvatske novčanice (VIDEO)

Hrvatska narodna banka izdala je seriju edukativnih videa o zaštitnim obeležjima novčanica kuna. Za svaki apoen novčanice kune HNB je snimila videoanimaciju u kojoj je detaljno opisan postupak provere autentičnosti.

Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između originalnih i lažniih novčanica prilično su rijetke te je stoga potrebno proveriti nekoliko zaštitnih obeležja. Autentičnost novčanica proverava se pomoću dodira, vida i sluha a da bi se obavila ta jednostavna provera, dovoljno je slediti uputstva iz videoanimacija.

Hrvatska narodna banka veliku pažnju posvećuje zaštiti od lažnog gotovog novca te se pri dizajniranju novčanica i kovanog novca kuna i lipa posebna važnost daje novim zaštitnim elementima, koji su jednostavni za proveru, a pritom složeni za imitaciju. Takođe se kontinuirano sprovodi Nacionalni program obuke provere autentičnosti, kao i sistemsko opsluživanje novim novčanicama te se izdvajaju pohabane i oštećene novčanice kako bi se olakšalo utvrđivanje autentičnosti.

HNB kao zakonski izdavatelj novčanica i kovanog novca kuna i lipa organizuje i osigurava štampanje novčanica i kovanje kovanog novca, i redovno opsluživanje novčanicama i kovanim novcem na području Republike Hrvatske.

Novčanice kuna izrađuju se u licenciranim inostranim štamparijama koje se biraju u postupku međunarodne licitacije, a izdaju se u apoenima od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 i svaka od njih ima svoju osnovnu boju. Na licu svake novčanice nalazi se jedan lik velikana hrvatske istorije i kulture – Juraj Dobrila (10 kuna), Josip Jelačić (20 kuna), Ivan Gundulić (50 kuna), Ivan Mažuranić (100 kuna), Stjepan Radić (200 kuna), Marko Marulić (500 kuna) i Ante Starčević (1000 kuna) –  dok su na novčanici od 5 kuna zajedno dvojica slavnih hrvatskih plemića (Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan).

Naličje svih novčanica prikazuje panoramu ili karakterističan motiv jednoga hrvatskoga grada – varaždinska tvrđava (5 kuna), pulska Arena (10 kuna), Vučedolska golubica i vukovarski dvorac Eltz (20 kuna), Dubrovnik (50 kuna), crkva sv. Vida u Rijeci (100 kuna), zgrada glavnog zapovjedništva u Osijeku iz 1726. godine (200 kuna), Dioklecijanova palata u Splitu i reljefni lik sjedećega hrvatskoga kralja (500 kuna), spomenik kralju Tomislavu i zagrebačka katedrala (1000 kuna). Novčana jedinica Republike Hrvatske kuna uvedena je 1994. godine.

Videoanimacije novčanica kuna možete pogledati na sledećim linkovima:

Tags
Back to top button