Guverner CBCG: U Srbiji vidim stabilnu i čvrstu valutu – Bankar.rs
INTERVJUISLIDERSVE VESTI

Guverner CBCG: U Srbiji vidim stabilnu i čvrstu valutu

Jorgovanka Tabaković i ja smo prijatelji, a u Srbiji, iz ugla guvernera, vidim stabilnu i čvrstu valutu. Sada samo treba istrajati na tome, kaže u razgovoru za “Blic Biznis”, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, odgovarajući na pitanje šta podržava, a šta bi promenio u radu guvernera Narodne banke Srbije.

“Valuta je uvek odraz ekonomskog zdravlja ekonomije. Kada govorimo o Srbiji – ako imate visoke stope ekonomskog rasta, a imate, i ako rešavate neke ključne ranjivosti u realnoj ekonomiji, onda je kurs taj koji generiše i ostale pozitivne stvari.

Mislim da je uvođenje evra u Crnoj Gori naš najveći ekonomski benefit. Kada bih mogao da biram između nacionalne valute i evra, uvek bih kao guverner odabrao evro. “, ocenio je Žugić, komentarišući stabilnost dinara u Srbiji i s druge strane često postavljano pitanje u javnosti da li je kurs u Srbiji realni odraz kretanja ekonomije u zemlji.

U poslednje vreme često se u pitanje dovodi stabilnost bankarskog sistema Crne Gore?

Bankarski sistem Crne Gore je ključna komponenta finansijskog sistema i čini 92,1 odsto ukupnog finansijskog sistema u zemlji. Banke u Crnoj Gori su likvidne, solventne, dobro kapitalizovane i profitabilne. Imali smo izazovnu godinu, ali smo stabilnost bankarskog sistema značajno unapredili. Mogu da kažem da smo mi sve sistemske slabosti sveli na eventualno individualne banke, a rešili smo i deo kontaminiranog sistema uvođenjem dve banke u stečaj. Jako je važno da smo u tom periodu imali izvanrednu komunikaciju s javnošću. Često kažem, da smo 300 puta u nekoliko meseci imali komunikaciju sa javnošću šaljući poruke da deponenti i štediše treba da veruju u bankarski sistem i desilo se upravo ono što smo očekivali, da je od tog momenta do danas bankarski sistem zdraviji i unapređeniji nego što je bio.

Izazovi svakako predstoje, koji su ključni?

U budućem periodu fokusiraćemo se na saradnju sa komercijalnim bankama. Ne zavisi sve samo od centralne banke, to je partnerski odnos. Izazovi su dalje jačanje supervizije, apsolutna prevencija pranja novca i jačanje i snaženje platnog prometa i nadzora platnog prometa, ali i elementi prevencije. Isti je cilj i Centralne banke i komercijalnih banaka a to je da imamo zdrav, stabilan i aktivan bankarski sistem koji je podrška realnoj ekonomiji i snažnijem ekonomskom rastu. Takođe, cilj je i adekvatna edukacija. Finansijska edukacija, finansijska inkluzija i finansijska pismenost – sve su to elementi koje će Centralna banka u narednom periodu snažno jačati i na njima snažno raditi.

Da li je istina da su građani Crne Gore najzaduženiji u regionu? Koliko to može biti opasno po stabilnost finansijskog sistema?

Ne slažem s s tim. Svi krediti u Crnoj Gori se finansiraju iz depozita. Mi mislimo da je ogromna štednja u bankama, ali da još prostora postoji da ona poraste, upravo zbog toga što imamo zdrav i stabilan bankarski sistem. Tako da se ne bih složio da smo prezaduženi, ali da imamo snažan rast depozita i veliko poverenje u banke, svakako da.

Da li u planu imate preduzimanje novih mera za očuvanje stabilnosti?

Prepoznajemo neke naše elemente rizika i na tome radimo i imamo odličnu bilateralnu saradnju sa pojedinim bankama, ali i sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button