Emisije zelenih obveznica premašile 100 milijardi dolara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Emisije zelenih obveznica premašile 100 milijardi dolara

Globalne emisije zelenih obveznica premašile su 100 milijardi dolara ove godine, a prvi put prekretnica je postignuta u prvoj polovini godine, saopštila je Inicijativa za klimatske obveznice.

Zelene obveznice rastuća su kategorija vrijednosnih papira s fiksnim prinosom, koje povećavaju kapital za projekte s ekološkim koristima.

Iako zelene obveznice čine mali deo celokupnog tržišta obveznica, one privlače više pažnje jer će zadovoljavanje ciljeva smanjenja emisija zahtevati trilione dolara kapitala iz javnog i privatnog sektora.

Kumulativna emisija zelenih obveznica dosegla je gotovo 107 milijardi dolara, prema Inicijativi za klimatske obveznice, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Londonu, a koja promoviše ulaganja u niskougljeničnu ekonomiju.

Izdavanje je do sada dostiglo 100 milijardi dolara tri puta – poslednji put je bilo u septembru 2018. godine. Prognoze za konačni iznos emisija u ovoj godini kreću se od 180 milijardi do 250 milijardi dolara.

“Dosezanje 100 milijardi dolara u izdavanju zelenih obveznica treći put i to tako rano u godini je dobrodošlo. Međutim, globalni izazov za finansiranje klimatskih promena je dosegnuti 1 trilion dolara godišnje u zelenim investicijama početkom 2020. godine”, rekao je Sean Kidney, izvršni direktor inicijative za klimatske obveznice.

Bivša šefica UN-a za klimu, Christiana Figueres, izjavila je kako bi finansijski sektor trebao doseći 1 trilion dolara godišnje izdavanja zelenih obveznica do 2020. kako bi podržao međunarodne ciljeve za dekarboniziranje ekonomije.

Do sada su ove godine najveće korporativne obveznice izdale francuska komunalna kompanija Engie u iznosu od 1,7 milijardi evra, korejska petrohemijska kompanija LG Chem s 1,6 milijardi dolara te industrijska i komercijalna banka Kine na 1,5 milijardi dolara.

 

Što se tiče zemalja, Francuska i Sjedinjene Države do sada su ove godine izdale najviše zelenih obveznica. Holandija je prošlog meseca pokrenula zelenu obveznicu vjednu 6,7 milijardi dolara.

 

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button