Eurostat: 52 odsto građana Srbije koristi društvene mreže – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Eurostat: 52 odsto građana Srbije koristi društvene mreže

Prema podacima Eurostat-a u Evropskoj uniji 56% osoba uzrasta od 16 do 74 godine koristilo je društvene mreže u 2018. godini. Stopa korišćenja društvenih mreža u EU-u stalno se povećava od početka prikupljanja podataka, s obzirom da je u 2011. godini zabeleženo 38%.

Pod korišćenjem društvenih mreža Eurostat uključuje aktivnosti kao što su kreiranje korisničkog profila, deljenje postova ili neki drugi doprinosi društvenim mrežama.

Među državama članicama EU stopa korišćenja društvenih mreža bila je najviša u Danskoj (79%), ispred Belgije (73%), Švedske i Velike Britanije (70%). Situacija u Srbiji je prema Eurostat-u takva da je više od polovine (52%) Srba koristilo društvene mreža. Na suprotnom kraju liste, ovaj udeo je bio ispod 50% u tri države članice: Francuskoj (42%), Italiji (46%) i Sloveniji (49%), prenosi PC Press.

Među mlađim osobama uzrasta od 16 do 24 godine, gotovo devet od deset osoba u EU koristilo je društvene mreže (88%). Ovaj udeo se kretao od 77% u Francuskoj i 79% u Italiji do 97% u Češkoj, Danskoj i Hrvatskoj. Ni mladi u Srbiji ne zaostaju za svojim vršnjacima pa tako čak 94% njih je koristilo društvene mreže.

Među starijim osobama u dobi od 65 do 74 godine gotovo petina (19%) koristila je društvene mreže. Taj udeo se kretao od 8% u Srbiji i Bugarskoj, 9% u Grčkoj do 46% u Danskoj.

Tags
Back to top button