Beogradska berza: Srbija kupila 6,8 odsto akcija Komercijalne banke od dva akcionara – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEFOREXSLIDERSVE VESTI

Beogradska berza: Srbija kupila 6,8 odsto akcija Komercijalne banke od dva akcionara

Republika Srbija danas je platila tačno 43,7 miliona evra i na Beogradskoj berzi kupila 6,8 odsto akcija “Komercijalne banke” od njena dva akcionara DEG i SVED fonda. Na taj način država je započela da ispunjava svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje Komercijalne banke, a utvrđena je još 2006. godine.

Kako saznaje “Blic Biznis”, država je jutros od fondova iz Nemačke i Švedske na berzi kupila ukupno 1.159.000 akcija po ceni od 4.447 dinara za svaku deonicu. Oba fonda zajedno su posedovala 6,8 odsto akcija Komercijalne banke, od čega je nemačkom fondu DEG Deutsche pripadalo 4,5 odsto. Ceo paket država je platila 5,1 milijardu dinara odnosno 43,7 miliona evra.

“Ovaj korak pokazuje da je država počela da ispunjava svoje obaveze iz javnog poziva za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, a u kome se navodi da će država kupiti akcije četiri velika akcionara Komercijalne banke. Pored fondova DEG i SVED u pitanju su i udeli akcionara EBRD od 24,4 odsto i IFC koji ima 10,1 odsto akcija Komercijalne banke”, kaže izvor Blica.

Sagovornik Blica podseća da je sve počelo 2006. godine kada je EBRD ušao u vlasničku strukturu Кomercijalne banke. Po tom ugovoru, strani suvlasnici imali su pravo da aktiviraju takozvanu put-opciju. To znači da čak i u slučaju da država odustane od prodaje svog dela u Komercijalnoj banci, svojim stranim partnerima – suvlasnicima mora da isplati 252 miliona evra.

 

Tags
Back to top button