U Srbiji trenutno 86 preduzeća čeka privatizaciju i novog vlasnika – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

U Srbiji trenutno 86 preduzeća čeka privatizaciju i novog vlasnika

U Srbiji je, u potrazi za kupcem ukupno 86 preduzeća. Za najatraktivnije od njih tokom godine će biti oglašene prodaje.

 

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović je najavio da će u narednom periodu biti raspisani javni pozivi za privatizaciju “Laste”, “Petrohemije”, “Jat tehnike”, “Jat apartmana”.

 

Ministarstvo privrede očekuje da će vrlo brzo moći kupcima da ponudi i neku od 11 srpskih banja.

“Tender za 15 do 20 preduzeća iz privatizacionog portfelja će biti raspisan, onda kad se za njih pojave zainteresovani investitori”, rekao je Stevanović.

 

“U proteklih nekoliko godina, privatizacioni portfelj od oko 560 preduzeća, sveden je na 85-86. Meni je drago što sa aspekta Ministarstva privrede, privatizacija nije više tema broj jedan. Sada smo počeli da pričamo o nekim drugim stvarima i da budemo malo više kreativni”, dodao je Stevanović.

Od ukupno 86 neprivatizovanih firmi, nisu sve u statusu da mogu odmah da budu ponuđene. U slučaju njih oko 30, trenutno se vode sudski procesi. Reč je, pre svega, o imovinskim problemima.

“U portfelju imamo i 11 banja, a očekujemo da ćemo i za njih uskoro početi sa objavljivanjem javnih poziva za privatizaciju. Imamo i desetak preduzeća na Kosovu i Metohiji, ali će njihova sudbina biti deo opšteg rešenja za teritoriju južne srpske pokrajine”, najavio je Stevanović.

“JUGOREMEDIJA”

Nije bilo zainteresovanih za zrenjaninsku fabriku lekova “Jugoremedija” u stečaju. Zakazana prodaja biće neuspešna, jer niko nije uplatio depozit u roku predviđenim oglasom. Fabrika je nuđena šesti put po početnoj ceni od 800 miliona dinara.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button