Vučić najavio novi investicioni ciklus vredan 10 milijardi evra – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Vučić najavio novi investicioni ciklus vredan 10 milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je obilazeći radove na parku u okviru projekta Beograd na vodi, da će pre nove godine sa Vladom Srbije napraviti novi predlog najvećeg investicionog plana koji će biti vredan između pet i 10 milijardi evra.

Vučić je rekao da bi tim tim novcem trebalo da se završe kapitalne investicije, da bi rast mogao da pređe pet ili šest odsto, da se uradi kanalizacija, naprave prečistači za vodu, metro u Beogradu, završe i železnički i putni Koridor 10.

“Pokušaćemo ljudima u najvećem delu Srbije da uvedemo kanalizaciju, prečišćivače vode, sve ono u čemu zaostajemo za zapadnim svetom. Probaćemo da u najkraćem mogućem periodu rešimo metro, ali ne samo metro, jer moraju ljudi širom Srbije da osete boljitak”, kazao je Vučić.

On je kazao da se pre svega mora raditi na Koridoru 10, odnosno na pruzi od Šida do Beograda, Beograda do Niša, od Dimitrovgrada do Preševa, i od Beograda do Novog Sada na kojoj će se, kako je kazao, vozovi kretati 200 kilometara na čas.

“Sve ćemo to uradimo i završimo narednih nekoliko godina, da se to ne oseti na visini javnog duga, što je jedina zamka”, rekao je Vučić.

Predsednik je novinarima na gradilištu Beograd na vodi rekao da bi budžet Srbije trebalo da bude u suficitu. Dodao je da kada je reč o gasovodu sve teče po planu. “Ako budu oko zavarivanja rešili probleme verujem da ćemo sve da uradimo”, rekao je Vučić.

Vučić kaže da je danas obišao ceo Beograd i video da je “dobar deo grada raskopan i da se u dobrom delu grada radi”.

“Kada radimo, radim da naši građani imaju bolji standard, radimo zbog bržeg ekonomskog napretka, jer to će nam dovesti turiste, mi nemamo drugo vreme, sem od aprila do novembra”, rekao je Vučić i najavio otvaranje saobraćajnice oko Trga Republike u septembru.

Vučić je na gradilištu obišao deo gde će biti park i najavio da će park imati dva hektara i 139 novih stabala, kao i da će u narednom periodu početi ozelenjavanje Beograda u kojem je 15 odsto površina pokriveno zelenilom.

Prema njegovim rečima, plan je da zelenilo zauzme 20 do 25 odsto površine Beograda. Dodao je da će početi ozelenjavanje još 12 gradova u Srbiji.

Predsednik Srbije je radove na parku Beograda na vodi obišao u pratnji ministra finansija Siniše Malog, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Za sam park jer rekao da će on biti jedan od najlepših u Beogradu i naveo da se očekuje da bude otvoren sredinom avgusta.

Izvor: N1info

Tags
Back to top button