Nakon četiri nedelje pada, cene nafte porasle za pet odsto – Bankar.rs
SVE VESTI

Nakon četiri nedelje pada, cene nafte porasle za pet odsto

Nakon četiri nedelje pada, na svetskim tržištima su cene nafte prošle nedelje skočile više od 5 odsto jer se ulagači plaše da bi sukob između SAD-a i Irana mogao poremetiti isporuke nafte sa Bliskog istoka.

Na londonskom tržištu je cena barela prošle nedelje porasla 5,1 odsto, na 65,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 9,5 odsto, na 57,50 dolara.

Cene nafte snažno rastu od polovine prošle nelje zbog napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je Iran srušio američku bespilotnu letelicu.

Iran je optužio SAD da je narušio iranski zračni prostor, što je Vašington demantovao, utvrdivši da je njegova letelica bila u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Predsednik SAD-a, Donald Tramp, kazao je da je u četvrtak u zadnji tren opozvao vazdušne udare na Iran kako bi sprečio velike ljudske gubitke, ne odustajući od pretnje da će Teheranu uzvratiti za napad.

“Cene sirove nafte naglo su porasle zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku nakon što je Iran oborio američku letelicu u, kako SAD tvrdi, međunarodnom vazdušnom prostoru”, kaže Džejson Gamel, analitičar Džeferiesa.

Napetosti jačaju jer je iranski izvoz nafte značajno smanjen zbog američkih sankcija. Ulje na vatru dolevaju i američke tvrdnje da Teheran stoji iza niza napada na naftne tankere u Persijskom zalivu.

“Nema sumnje da bi ozbiljan poremećaj u prevozu nafte kroz taj ranjivi put bio izuzetno ozbiljna stvar”, kažu analitičari konsultantske kompanije FGE Enerdži.

Cene su nafte porasle i zahvaljujući porukama iz američke i evropske središnje banke da bi mogle smanjiti ključne kamatne stope kako bi podržale rast ekonomija.

Brži rast najvećih svetskih ekonomija potaknuo bi i jačanje potražnje za energentima.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će SAD i Kina na skupu G20 najvećih svetskih ekonomija krajem ove nedelje nastaviti trgovinske pregovore.

 

Tags
Back to top button