Ova opština u Crnoj Gori nema nijednu banku – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Ova opština u Crnoj Gori nema nijednu banku

Od kada je Atlas banka otišla u stečaj i zatvorila filijalu u Andrijevici, taj grad na sjeveru države ostao je bez ijedne banke, a zaposleni, dio penzionera i običnih građana i za najmanju potrebu moraju ići u susjedno Berane.

U Andrijevici je nekada postojala filijala Crnogorske komercijalne banke, ali je poslije pljačke zatvorena prije tri godine.

Poslije više pljački, prošle godine zatvorena je i filijala Prve banke, a nakon odlaska u stečaj Atlas banke svi zaposleni u Andrijevici i dio penzionera koji ne prima penzije preko pošte, moraju po lična primanja ići u neku od filijala u susjednim Beranama, udaljenim sedamnaest kilometara.

Da apsurd bude veći, ni Opština Andrijevica, kao institucija, više ne može poslovati u svom gradu, već račun ima u Beranama.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokratskog fronta Veselin Raketić smatra da je takvo stanje neodrživo.

„Sve institucije su napustile Andrijevicu. Pošta, čini mi se, radi samo prvu smjenu. CEDIS je zatvorio svoju poslovnicu, Telekom mnogo prije toga. Preostalo je još jedino područno odjeljenje Centra za socijalni rad, državnog Arhiva, Odjeljenje bezbjednosti i Dom zdravlja. Inače bi se stekli svi uslovi da se ukine status opštine“, kaže Raketić.

On je odbornik u lokalnom parlmentu i često javno govori o problemima sa kojima se zbog pomanjkanja institucija susreće lokalno stanovništvo.

„Za ovaj grad se priča da ima hiljadu stanovnika. Mi smo jednog dana bili malo dokoni, pa smo prebrojali tek nešto više od četiri stotine. Na teritoriji čitave opštine je šest hiljada stanovnika. Ljudi se permanentno iseljavaju. Andrijevica ima nešto preko tri stotine zaposlenih i oko pet stotina penzionera. Ja vodim sportske klubove u Beranama i sticajem okolnosti sam svaki dan tamo, ali vam mogu reći da više Andrijevčana zbog raznih potreba sretnem u Beranama nego u Andrijevici. Evo ih upravo danas pred bankama zbog penzija“, kaže Raketić.

On napominje da ne treba zaboraviti veliki broj privatnika i benzinsku stanicu, koji zbog pazara takođe svakodnevno moraju ići u Berane.

„Situacija je potpuno apsurdna. Nekada je ovo bila varoš sa hiljadu zaposlenih i redovnim bankarskim prometom, a danas nemate gdje da platite račun“, priča Raketić.

On podsjeća da banke nijesu jedini problem, već da su nestale i mnoge druge djelatnosti kojih je bilo još u vrijeme kraljevine.

„I mi se danas nazivamo gradom i opštinom, a nemate jednu zanatsku radnju, nemate knjižaru ili kopirnicu, ali zato su nam napravili lijep mermerni trg od milion eura. Ne znam kome su ga napravili, kada se narod permanentno raseljava i kada je sve manje stanovnika u samoj varoši“, kaže Raketić.

Predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović (DPS) ne krije činjenicu da nepostojanje makar jedne bankarske filijale predstavlja veliki problem.

„Za obični nalog moramo ići u Berane. Zaposleni u lokalnoj administraciji i javnim preduzećima i ustanovama, takođe moraju ići u Berane za plate“, kaže Mašović.

On je uvjeren da će taj veliki problem uskoro biti riješen i da će jedna banka uskoro otvoriti filijalu u Andrijevici.

„Lično sam inicirao rješavanje ovog problema i naišao na razumijevanje kod jedne banke. Nadam se da će oni naći interes da vrlo brzo otvore filijalu u Andrijevici“, obećava predsjednik Opštine.

Koliko će to brzo biti i koja je banka u pitanju, za sada se ne zna. Stanovnici Andrijevice će do daljeg morati, ipak, da zbog plata, penzija, uplata pazara i slično, svakodnevno odlaze do Berana, u kojima ima desetak banaka ili mikrokreditnih institucija.

Izvor: Vijesti

Tags
Back to top button