Kako je prvi američki milijarder zaradio svoje bogatstvo – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESVE VESTI

Kako je prvi američki milijarder zaradio svoje bogatstvo

Istorija je najveći učitelj preduzetnika i pomaže im da uče od uspešnih ljudi, ali ih i sprečava da ne naprave njihove greške i tako im skraćuje put do uspeha.

Zapravo, proučavanje istorije uči vas da ništa nije nemoguće, jer uglavnom je svaki veliki podvig bio neuspešan pre nego što su počeli da dolaze plodovi rada.

Odličan primer je i prvi američki milijarder Džon D. Rokfeler, piše Poslovni puls.

Bez obzira na to kakvo mišljenje imali o njemu, Rokfelerov uspeh nas može naučiti brojnim lekcijama o tome kako izgraditi uspešnu kompaniju.

Ovo su tri navike koje možete koristiti za rast vaše firme od početka:

1. Kao 15-ogodišnjak, Rokfeler je proveo šest nedelja tražeći svoj prvi posao kao pomoćnik knjigovođe. Svakog jutra bi obukao odelo i budio se rano sve dok nije pronašao željeni posao. Još kao tinejdžer, želeo je da bude bogat bez obzira na to što je njegova okolina bila sušta suprotnost tome.

Kada sledite svoje ciljeve, kao što je osnivanje kompanije, često ćete osećati da je tako nešto miljama daleko i to je realnost, ali ne smete da dopustite da vas takav osećaj u potpunosti obuzme.

U tim trenucima važno je zamisliti ono što želite postići, bilo da je reč o kući u kakvoj želite živeti ili auto koji želite da vozite, kako biste mogli da se fokusirate na ono što morate da učinite da biste to postigli. Naglasak je na tome da se već pre nego što ostvarite željeno ponašate kao da to imate.

2. Rokfeler je mnogo držao do svog izgleda, imao je svoju rutinu i poznat je po svojoj filozofiji o tačnosti. Takođe je veliku pažnju pridavao detaljima i pazio na svoj novac kao i na svakodnevne navike. Te navike su vremenom postajale samo veći događaji u njegovom životu.

Vrlo je važno biti zahvalan za sve ono što imamo – čak i onda kada imamo manje, te je ključno biti zahvalan na svim prihodima i poslovima koje imamo, jer ako tim ne upravljamo na najbolji način, u suštini sabotiramo svoj budući rast.

3. Rokfeler je tvrdio da čovek koji samo ima ideju o tome da će se obogatiti, neće uspeti jer mora da ima znatno veću ambiciju od same ideje. Morate da znate šta je to što vas pokreće, ali i koji vam je konačni cilj. Zarađivanje novca kroz Standard Oil, za Rokfelera bio je pokretač, ali njegov cilj je bilo davanje novca u dobrotvorne organizacije i osećaj doprinosa društvu. Gotovo je pa nemoguće razvijati uspešnu firmu ako ne poznajete ono što vas motiviše i pokreće.

Ako postoji nešto što biste obavezno trebalo da preuzmete od osobe kao što je Rokfeler, onda je to njegova sposobnost samokontrole. Kada neprestano radite na sebi tada istovremeno pomažete svojim poslovnim, ali i preduzetničkim poduhvatima.

Tags
Back to top button