Slovenija: Uspešno završen proces privatizacije NLB grupe – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Slovenija: Uspešno završen proces privatizacije NLB grupe

Nakon uspešnog završetka prve faze procesa privatizacije, koja je okončana u novembru 2018. godine listiranjem 65% akcijskog kapitala banke na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, Republika Slovenija je u utorak, 18. juna pokrenula prodaju dodatnih 10% akcijskog kapitala umanjeno za jednu akciju.

Prodaja u obliku ubrzanog upisa institucionalnim investitorima uspešno je završena istog dana sa cenom akcija od 54,75 evra i cenom instrumenata GDR izvedenih iz akcija NLB-a od 10,95 evra. Time je bruto prihod od prodaje NLB-a povećan za 109,5 miliona evra.

Ovom transakcijom, u vlasničku strukturu NLB-a su ušli kvalitetni međunarodni institucionalni investitori, čime je NLB osigurala osnovu koja joj obezbeđuje konkurentnost i dalji razvoj u budućnosti, rečeno je u Slovenačkom državnom holdingu.

Prodajom preostalih 10% minus 1 akcije, prestala su gotovo sva ograničenja na koja se Republika Slovenija obavezala Evropskoj komisiji prilikom dodele državne pomoći 2013. godine.

„Konačno ćemo biti u mogućnosti da počnemo da radimo koristeći svoj pun potencijal, kako u Sloveniji, tako i na svim tržištima Jugoistočne Evrope, kao i da se bavimo izazovima na jednakim osnovama kao konkurencija. NLB će ponovo moći da pokrene lizing i faktoring poslove, intenzivnije i bez ograničenja ulaže u digitalizaciju, razvoj novih kanala i najviši nivo korisničkog iskustva. Kada  početkom 2020.  prestane da važi i zabrana spajanja i preuzimanja, NLB, kao regionalni stručnjak, moći će da još aktivnije radi na traženju prilike za jačanje pozicije sistemskog igrača na svim tržištima na kojima poslujemo“, rekao je Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB povodom uspešnog završetka procesa privatizacije NLB-a.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button