Cena nafte skočila za oko tri odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Cena nafte skočila za oko tri odsto

Cene nafte porasle su za oko tri odsto usled eskalacije tenzija na Bliskom istoku.

Skok na berzama je zabeležen nakon što je jedan američki zvaničnik izjavio da je iranska raketa oborila američki vojni dron.

Dron je oboren u medjnarodnom vazdušnom prostoru iznad Ormusog moreuza iranskom raketom zemlja-vazduh, izjavio je neimenovani američki zvaničnik, a prenosi CNBC.

U ranijim izveštajima iz Irana se navodi da je nacionalna Revolucionarna garda oborila američki “špijunski” dron u južnoj pokrajini Hormozgan.

Strah od sukoba izmedju Irana i SAD je eskalirao, a Vašington je okrivio zvanični Teheran i za prošlonedeljni napad na tankere, što je Iran oštro demantovao.

Sve to je prouzrokovalo da cena severnomorske nafte tipa “brent” skoči za 1,93 dolara ili 3,1 odsto na 63,75 dolara za barel, nakon što je u jednom trenutku čak dostigla 63,88 dolara.

Istovremeno, američka “laka” nafta (WTI) poskupela je za 1,73 dolara ili 3,2 odsto na 55,49 dolara za barel.

“Reč je o mešavini faktora. U SAD, potražnja za naftom će verovatno ubrzati na leto, a na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) će, kako izgleda, doći do produženja postojećeg sporazuma ili čak postoji mogućnost dodatnih rezova”, smatra Fin Zajbel, viši ekonomista Nacionalne banke Australije.

Nakon što su porasle na gotovo dvogodišnji maksimum, američke zalihe nafte pale su prošle nedelje za 3,1 milion barela, u poredjenju sa očekivanjima analitičara koji su prognozirali pad od 1,1 milion barela, objavila je u sredu američka Uprava za energetske informacije (EIA).

Članice OPEK-a dogovorile su sastanak 1. jula, nakon čega će narednog dana uslediti sastanak sa nečlanicama-partnerima.

OPEK i njegovi partneri razgovaraće o tome da li da produže sporazum o smanjenu proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno koji ističe ovog meseca.

Izvor: B9

Tags
Back to top button