Od početka 2019. godine vrednost bitcoina porasla 140 odsto – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Od početka 2019. godine vrednost bitcoina porasla 140 odsto

Cena bitkoina premašila je 9.000 dolara u nedelju, pod uticajem izveštaja da će Fejsbuk uskoro pokrenuti sopstvenu kriptovalutu.

Vrednost bitkoina je u protekla 24 sata dostigla nivo od čak 9.381,82 dolara, prema cenovnom indeksu CoinDeska, prenosi CNBC, i podseća da je poslednji put kada je bitkoin dostigao cenu od 9.000 dolara bilo u maju 2018. godine

Od početka tekuće godine, vrednost ove digitalne valute je skočila za 140 odsto. Bitkon je, međutim, danas zabaležio blagi pad od 1,5 odsto na 9.157,59 dolara.

Na skok kritptovalute uticala je vest da će Fejsbuk navodno već sutra lansirati sopstveni kripto token, dok je nekoliko medija prenelo da će zaposleni u toj kompaniji moći da primaju platu u novoj valuti.

Bitkoin je napravio zapanjujući preokret u ovoj godini, nakon teške 2018. za tu valutu kada je registrovala pad od preko 70 odsto. Stručnjaci tvrde da uključivanje velikih kompanija, poput Fejsbuka i AT&T-a, u kriptoprostor pomaže podizanju poverenja jer daje određeni stepen legitimnosti toj industriji koju dugo opterećuju priče o ilegalnim aktivnostima, špekulativnoj trgovini i regulatornoj kontroli. AT&T je prošlog meseca saopštio da će početi da prihvata kripto plaćanja kroz partnerstvo sa BitPejom.

Izvor: B92

Tags
Back to top button