Srbija će i naredne 22 godine biti opterećena otplaćivanjem duga SFRJ – Bankar.rs
SVE VESTI

Srbija će i naredne 22 godine biti opterećena otplaćivanjem duga SFRJ

Srbija i dalje vraća kreditne dugove SFR Jugoslavije.

Zbog toga Srbija je iz budžeta isplatila preko 22 miliona evra, a ratama će biti opterećena još pune 22 godine!

Navodni spisak je podugačak. Pominju se Svetska banka, Pariski i Londonski klub, Kuvajt i Kina. Izgleda da će čuvene priče o lepom životu u Jugoslaviji i o dugovanjima koja zbog toga i dalje isplaćujemo biti izvučene i van slavskih prepirki.

Glavni krivac duga Srbije od 1,7 milijardi evra su sankcije devedesetih godina prošlog veka koje su Srbiju sprečile u nastavku otplaćivanja dugova.

Srbija 2019. godine i dalje je opterećena jugoslovenskim finansijskim dugovima, posebno kreditima iz sedamdesetih i osamdesetih godina kada je sa oko šest milijardi dug porastao na oko 16 milijardi američkih dolara.

Sve zemlje Jugoslavije dobile su svoj deo duga koji je raspodeljen prema visini BDP-a tih republika na dan raspada Jugoslavije. Srbija 21. veka i dalje plaća dugove prethodnih generacija.

Radojka Nikolić, glavni i odgovorni urednik magazina Biznis, za Prvu TV navodi da je Slovenija svoje dugove isplatila do 1995. godine a Hrvatska je svoju otplatu završila još 2008. godine.

Najviše smo se zadužili u periodu od 1975. do 1980. godine, a prema istraživanjima, najveći su dugovi Pariskom klubu, najvećem kreditoru države. Do 1990. godine Srbija je redovno otplaćivala dugove uprkos već postojećim problemima u zemlji. Svoje obaveze prema kreditorima nismo otplaćivali od maja 1992. do aprila 2002 godine.

Sporazumom iz 2001. godine dogovoreno je da se dve trećine duga otpisuju a period otplate produžen je na 22 godine, sa grejs periodom od 6 godina. Za ove kredite godišnje u proseku iz budžeta izdvajamo oko 250 miliona evra. Prema procenama iz 2018. godine, Londonskom klubu dugujemo 151 milion evra, Pariskom klubu 121 milion evra i Svetskoj banci 65 miliona.

Izvor: B92

Tags
Back to top button