Od duvana 3,5 milijarde evra akciza i poreza – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Od duvana 3,5 milijarde evra akciza i poreza

Regionu Zapadnog Balkana, sa Hrvatskom i Slovenijom, duvanska industrija donosi 3,5 milijarde evra godišnjeg prihoda od poreza i akciza, od čega je u 2018. samo Japan tobako internacional doprineo sa 606 miliona evra, izjavio je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova JTI za ovaj region.

Pekez je naglasio da udeo duvanske industrije u budžetskim prihodima u regionu ide čak do 11 odsto, te da zbog toga države treba pažljivo da planiraju dinamiku rasta akciza, kako ne bi ugrozile svoje prihode.

On je u tom pogledu kao negativan primer istakao Bosnu, koja je u kratkom roku „akcize podigla sa 28 evra na svakih 1.000 cigareta, na 90 evra, što je dovelo do takvog rasta sive ekonomije, da je danas svaka druga cigareta ilegalna“.

“Na taj način je Bosna izgubila 250 miliona evra prihoda”, rekao je Pekez.

Inače, podseća Danas, zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji kao jednu od obaveza imaju i podizanje akcize na duvan na pomenutih 90 evra na svakih 1.000 cigareta, ali su taj nivo dužne da dostignu tek u trenutku pristupanja Uniji. Zato su sve zemlje donele takozvane akcizne kalendare, kojima je definisano kada će i za koliko biti povećavane akcize, što duvanskoj industriji omogućava predvidivost poslovanja, dok istovremeno sprečava naglo poskupljenje cigareta, koje uglavnom dovodi do širenja nelegalne trgovine rezanim duvanom.

Podsećanja radi, visoke akcize u EU (u kojoj su i prihodi veći nego ovde) zamišljene su kao mehanizam za odvraćanje ljudi od pušenja, odnosno kao način finansiranja mera za prevenciju pušenja.

Tags
Back to top button