PKS nagradila kompaniju “Tarkett” za društveno odgovorno poslovanje – Bankar.rs
INTERVJUIKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

PKS nagradila kompaniju “Tarkett” za društveno odgovorno poslovanje

Među ovogodišnjim dobitnicima prestižne nagrade Privredne komore Srbije za društveno odgovorno poslovanje “Đorđe Vajfert” nalazi se i kompanija “Tarkett” d.o.o. iz Bačke Palanke.

Miroslav Okuka, generalni direktor kompanije, kaže da ta nagrada valorizuje ambiciju kompanije da bude pouzdan partner klijentima, poželjan poslodavac zaposlenima i odgovoran poslovni sistem u svim aspektima.

“Priznanje je rezultat kontinuirane posvećenosti Tarkett timova i dodatno nas podstiče da unapređujemo program održivog poslovanja, jer je poslovni razvoj moguć samo onda kada se s kompanijom razvija i zajednica koja je s njom povezana. Najviši globalni standardi Tarketta u pogledu održivog razvoja preneti su i na lokalni okvir: odgovoran odnos prema životnoj sredini i razvoj održivih rešenja, koja doprinose kvalitetu vazduha i zdravlju ljudi, u našoj kompaniji su prioritet. Tarkett podovi ne sadrže ftalate, imaju nisku emisiju isparljivih jedinjenja, a u proizvodnji koristimo sirovine koje su ocenjene kao dobre s aspekta uticaja na zdravlje ljudi i okruženje”, ističe Miroslav Okuka.

Kompanija “Tarkett”, koja danas zauzima lidersku poziciju u industriji podnih obloga i inovativnih rešenja za sportske terene, u Srbiji posluje od 2002. godine, kada je uspostavljena strateška saradnja s kompanijom “Sintelon”. U četiri fabrike na industrijskoj lokaciji u Bačkoj Palanci proizvodi se širok asortiman vinil podnih obloga, parketa, tekstilnih podova i sportske trave, a najveći deo proizvodnje plasira se na inostrana tržišta istočne, jugoistočne i centralne Evrope. Proizvodi kompanije iz Bačke Palanke uvršteni su i u velike infrastrukturne projekte u zemlji kao što su “Beograd na vodi”, Pupinova palata, Voždove kapije ili Klinički centar Niš.

Ukazujući na angažovanost kompanije u lokalnoj zajednici i posvećenost koja je prepoznata nagradom “Đorđe Vajfert”, direktor Okuka posebno ukazuje na program podrške lokalnoj zajednici nazvan “Tarkett Cares” u okviru koga je do sada stvoreno mnogo novih vrednosti za lokalno okruženje.

“Poklonom vredne umetničke kolekcije Galeriji Matice srpske, 83 remek-dela srpske likovne umetnosti trajno su ostala deo našeg nasleđa. Podrškom kajakaškom klubu Tarkett iskazana je posvećenost zdravim vrednostima. U brojnim volonterskim kampanjama Tarkett timovi širili su svoja znanja o ekologiji, uticali na razvoj kulture bezbednosti i etičkog ponašanja na internetu i društvenim mrežama, a donirani su i računari za informatičke kabinete u svim osnovnim školama u Bačkoj Palanci. Za opremanje učionica u školama i vrtićima donirano je više od 2.000 m² podnih obloga koje se instalirane u volonterskim akcijama zaposlenih. Kompanija je bila partner Fondacije Novak Đoković prilikom opremanja vrtića “Kolibri” u Mačvanskom Prnjavoru gde su instalaciju podova volonterski podržali i poslovni partneri “Tarketta”. Više od 100 zaposlenih posvetilo je u ovom projektu više od 500 sati volonterskog rada, deleći svoje znanje, vreme i talente za dobrobit lokalne zajednice”, sa ponosom ističe direktor kompanije.

“Tarkett Cares” akcije i volontersko angažovanje timova u Srbiji u okviru tog programa kao izuzetan primer istakla je i centrala kompanije u Parizu, u okviru celokupne Tarkett grupe.

Način na koji u “Tarkettu” poimamo društvenu odgovornost identičan je konceptu koji promoviše Privredna komora Srbije u kome društvena odgovornost dolazi kao spoj više poslovnih aspekata: zaposleni, životna sredina, tržište i lokalna zajednica. Komora je kroz izbor najboljih kompanija i različite edukativne sesije znatno uticala na razvoj svesti o društveno odgovornom poslovanju u našem okruženju.

Imajući u vidu da je posvećenost održivom razvoju strateški stub koji opredeljuje naše poslovne i razvojne planove, evaluacija i stručna podrška PKS veoma je važna za dalje unapređenje naših aktivnosti, kaže generalni direktor “Tarketta” Miroslav Okuka, ističući nastavak aktivnosti usmerenih na unapređenje lokalne zajednice, i to najpre kroz dalje osnaživanje volonterskog angažovanja zaposlenih.

 

Tags
Back to top button