Postignut sporazum o budžetu Evrozone – Bankar.rs
SVE VESTI

Postignut sporazum o budžetu Evrozone

Ministri finansija u osnovnim crtama postigli su sporazum o budžetu Evrozone, rekao je francuski ministar Bruno Le Mer posle celonoćnih razgovora u Luksemburgu.

Prvi put ćemo kreirati operativni budžet koji će pomoći članicama Evrozone da se zbliže i postanu kompetitivnije. Ovo je proboj. Prvi put počinjemo da o budućnosti razmišljamo kao koherentni blok i da koordinišemo naše ekonomske politike”, rekao je Le Mer.

Portparol predsednika Evrogrupe je ministrima čestitao postizanje sporazuma i najavio da će danas biti izneti detalji.

Sporazum će sledeće nedelje biti iznet šefovima država i vlada EU na samitu u Briselu.

Stvaranje budžeta Evrozone je jedan od ključnih projekata francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Međutim, konačni kompromis je znatno umanjio početne ambicije usled skepticizma severa Evrope, na čelu s Holandijom.

Nazvan “Budžetski instrument za konkurentnost i zbližavanje”, budžet Evrozone kao cilj ima podsticanje reformi da bi se pojačala konkurentnost 19 zemalja koje koriste zajedničku valutu.

Iznos budžeta, o kojem tek treba da se raspravlja, izvesno će biti mnogo manji od više stotina milijardi evra koje je želeo Makron.

Dva izvora su navela da će zemlje Evrozone tokom sedam godina izdvojiti 17 milijardi evra, ali da modaliteti još nisu dogovoreni.

Evropski ministri su se dogovorili i da izmene ugovor o Evropskom stabilizacionom mehanizmu, formiranom 2012. u jeku dužničke krize da bi se pomoglo zemljama u problemima. Funkcionisanje Mehanizma će biti “radikalno” poboljšano, izjavio je Le Mer. Taj mehaniztam bi trebalo da postane “poslednje utočište” i za banke s problemima.

Izvor: B92

Tags
Back to top button