Huaveijem operativni sistem brži od Androida čak 60%? – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Huaveijem operativni sistem brži od Androida čak 60%?

Sve što znamo o mobilnom operativnom sistemu Huaveija bazirano je na glasinama, te nema nikakvih službenih informacija o softveru na kojem ova kompanija radi, opcijama koje će imati i nije poznato kada će njegov razvoj biti finalizovan.

No glasine koje kruže mrežom u poslednje vreme prilično su zanimljive, a poslednje stižu iz Global Timesa, medija bliskom vladajućoj partiji pa ih ipak treba uzeti s dozom rezerve, piše Forbes, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Izvori sa kojima su pričali novinari Global Timesa tako kažu da Huavei aktivno sarađuje sa partnerima, velikim i poznatim kineskim kompanijama na razvoju i testiranju HongMeng operativnog sistema. Kompanije s kojima (navodno) sarađuju su Tencent, četvrta najveća mobilna kompanija na svetu Xiaomi, te Oppo i Vivo te bi se možda i na njihovim telefonima u budućnosti mogao koristiti kineski operativni sistem.

Najveća prednost Huaveijevog softvera trebala bi biti njegova brzina – navodno bi HongMeng trebao biti čak 60 odsto brži od Androida, no sigurno je kako se na tržištima izvan Kine ne bi raširio bez dostupnosti brojnih aplikacija na koje smo navikli.

Pitanje je kada bi se Hauveijev OS mogao pojaviti na tržištu, ali ono što je važno napomenuti jest da se s njegovim razvojem ne kreće od nule te se na njemu radi već godinama, a sada će taj razvoj biti višestruko ubrzan. Najoptimističnije prognoze govore da će biti gotov do kraja godine kada bi se mogao pojaviti na novoj verziji Mate-a ili u prvoj polovnii sledeće godine, na modelu P40. Takav OS na početku ipak će biti usmeren prvenstveno ka kineskom tržištu, dok će se korisnici na ostalim tržištima držati Androida ili Appleovih telefona, barem na početku.

Što se ostalih kineskih kompanija tiče, pored Huaveija i Honora, njima će na prvom mestu sigurno biti Android, a ako se odluče na korištenje HongMenga, to će samo značiti da će korisnici na kineskom tržištu imati veći izbor softvera prilikom kupovine njihovih telefona.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button