Alibaba izlazi na Honkonšku berzu – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESVE VESTI

Alibaba izlazi na Honkonšku berzu

Kompanija Alibaba bi izlaskom na berzu mogla da pribavi čak 20 milijardi dolara, saopštili su neimenovani izvori prošlog meseca, što je, ipak, manje u odnosu na rekordnih 25 milijardi dolara koliko je prikupila na Njujorškoj berzi pre pet godina.

U to vreme, osnivač Alibabe DŽek Ma je izrazio želju da se akcije kompanije uvrste na Honkošku berzu, ali je tadašnja struktura menadžmenta kompanije bila inkompatibilna sa pravilima berze. Berza je od tada promenila pravila o listiranju, pre svega da bi privukla kineske tehnološke startapove.

Najnoviji izlazak na berzu omogućio bi Alibabi dovoljno sredstava za ulaganja u tehnologiju, što je prioritet za Kinu budući da njen ekonomski rast usporava, a trgovinski spor sa SAD se intenzivira.

Od izlaska na Njujoršku berzu, veličina kompanije Alibaba se gotovo udvostručila, tako da je postala najveća kineska firma sa tržišnom vrednošću od preko 400 milijardi dolara.

Rojters navodi i da će listing na Honkonškoj berzi omogućiti kineskim investitorima prvi direktan pristup jednoj od najvećih uspešnih priča u zemlji.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button