Hakovan sajt Generali osiguranja Srbija – Bankar.rs
OSIGURANJESLIDERSVE VESTI

Hakovan sajt Generali osiguranja Srbija

Centar za Nacionalnu informacionu bezbednost Srbije (NIBS) saopštio je danas da je hakovan sajt Generali osiguranja Srbija.

Od naslovne strane sajta Generali osiguranja juče je ostao samo logo iznad kojeg je pisalo „Dobrodošli u našu prevarantsku kuću”, a sve to je pratila ilustracija koja sugeriše tajnovitost i neprimerena muzika, navodi se u saopštenju NIBS-a.

„Od prvog radnog dana u ovoj nedelji poseta sajtu Đenerali osiguranja Srbija nije moguća, muzičko-vizuelna hakerska predstava se završila, a sajt je (privremeno) skinut sa interneta”, dodaje se u saopštenju.

Nacionalna organizacija QRIOT i NIBS upozoravaju javnost da se problem informacione bezbednosti u finansijskoj industriji, bankarskom sektoru i kod osiguravajućih kuća ne rešava ponovnim podizanjem sajta i vraćanjem svega na staro, i napominju da sigurnost informacija građana Srbije ne sme biti prećutana u ovom slučaju, kao ni u svakom sledećem.

„Zahvat kojim su podaci potencijalno ukradeni, kopirani ili im je narušen integritet, ukoliko se to desilo, mora biti obelodanjen u celosti, i za to moraju saznati i klijenti i šira javnost… Centar NIBS za monitoring informacione bezbednosti izražava svoje neslaganje sa odredbama Zakona o informacionoj bezbednosti, po kome su u slučaju sajber incidenta banke obavezne da isti prijave isključivo državnim CERT-ovima, ali ne i široj javnosti”, navodi se u saopštenju.

Izvor: seebiz

Tags
Back to top button