Boris Kolardi – Najtraženiji bankar na svetu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Boris Kolardi – Najtraženiji bankar na svetu

Njegovo ime u bankarskim krugovima postalo je simbol moći, uticaja i uspešnosti – Boris Collardi, harizmatični “vunderkind”, mamac je za milijardere u potrazi za savetima koji će im doneti još veću količinu bogatstva.

Svi oni trebalo bi da ga slede u njegov novi dom – najveću privatnu banku u Švajcarskoj – Pictet & Cie.

Collardi je kontaktirao bankare širom sveta, od Hong Konga do Miamija, koji je pre godinu dana završio svoju desetogodišnju karijeru izvršnog direktora kompanije Julius Baer Group Ltd.

Ovaj 44-godišnji bon vivant razgovarao je s nizom potencijalnih poslodavaca širom sveta među kojima su i EFG International, HSBC Holdings Plc. i Lombard Odier.

Skupocena borba za talentom koji podstiče kompenzacijske troškove istisnuće industriju koja je već po velikim pritiskom da zadrži troškove, čak i nakon bitke na području deonica.

Čvršće regulacije, povećana međunarodna konkurencija obuzdavaju dobit u švajcarskim hramovima bogatstva. Julius Baer, međutim, suočava se sa zaustavljanjem potrage za rastom pod Collardijem, uključujući i način na koji su se kupci proveravali. Njihove deonice izgubile su 31 odsto vrednosti ove godine.

Banka Pictet utemeljena je 1805. godine i mora odgovoriti na upite američkog Ministarstva pravosuđa da li su pomagali bogatim Amerikancima u izbegavanju plaćanja poreza.

Odabirom Collardija, ova banka se odmakla od svoje do sada ustaljene prakse odabira konzervativnijih pojedinaca.

Oponašajući strategiju rasta iz Julius Baera, Collardi je fokusiran na nove bogataše u Aziji. Banka bi tako mogla zaposliti niz menadžera u toj regiji sledeće godine.

Na svom prethodnom radnom mestu povećao je broj takvih menadžera sa 800 na 1400 u periodu od pet godina. Collardijevi planovi proširenja nisu ograničeni samo na Aziju, taj “sveti gral” za bogate menadžere zbog rastućeg broja njihovih milionera.

Pictet nije objavio koliko ima privatnih bankara, piše Bloomberg a prenosi Express.hr.

“U Julius Baeru ‘nastanio’ je stotinu bivših kolega. Opušteni su jedni s drugima i s takvom praksom, pa bi to mogao učiniti opet”, rekao je Rej Suda, osnivač M&A boutique Millennium Associates iz Ćirila.

Karijeru je započeo u Credit Suisse u Ženevi, prikupio određeno iskustvo u Singapuru pre nego se Julius Baeru priključio 2006, godine na poziciji šefa odelenja.

Na mesto direktora stigao je tri godine nakon toga, u dobi od 34 godine i fokusira se na privatno bankarstvo. Njegov najveći potez bio je kupovina međunarodnog bankarskog poslovanja Bank of America 2012. godine.

Tokom godina povećao je profit, postao lice kompanije i pozirao sa zvezdama poput Leonarda diCapria na humanitarnim manifestacijama. Jedan raniji zaposleni nazvao ga je dinamičnim vođom kojeg bi sledio bilo gde.

Direktori, menadžeri za odnose sa kupcima, ključni su zaposleni jer privlače nove klijente i održavaju odnose sa postojećima. I zbog toga su među najviše plaćenim bankarima. Tako prosečno zarađuju oko 248.000 dolara bez bonusa, kojeg često dobijaju.

Nakon njegovog odlaska Julius Baer bi mogao doživeti niz potresa. Vrednost deonica opala im je u ovoj godini za oko sedam odsto, nakon razočaravajućeg izveštaja o prihodima.

Trenutno rade reviziju portfolija klijenata, što je započelo još pod vladavinom Collardija, kako bi se proverili koliko je imovina koju imaju čista i proverena.

Bivši bankar Matthias Krull osuđen je na 10 godina zatvora u SAD-u zbog svoje uloge u pranju oko 1,2 milijardi dolara ukradenih iz naftne kompanije u vlasništvu Venecuele.

Pictet ima 512 milijardi dolara imovine, dok je Julius Baer prijavio 395 milijardi.

Izvor: Express.hr; Bizlife

Tags
Back to top button