Profesor Musabegović o prodaji Komercijalne banke: Procena potencijalnih kupaca biće merodavna – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Profesor Musabegović o prodaji Komercijalne banke: Procena potencijalnih kupaca biće merodavna

Odluka države da privatizuje, prema mnogim pokazateljima drugu banku u Srbiji, Komercijalnu banku poslednjih dana je privukla pažnju ekonomske javnosti, a profesor sa Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović predočava za RTV koliki je značaj privatizacije te banke za bankarski sektor naše zemlje.

“U vezi s tom privatizacijom treba znati da Komercijalna banka ima više osnivača sem države koja ima 42%, a to su: EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj), IFC (finansijska korporacija Svetske banke), kao i dva fonda iz Nemačke i Švedske”, kaže Musabegović za RTV i dodaje da je ukupan udeo tih velikih akcionara oko 83%.

On je istakao da je postojao dogovor između velikih akcionara da će banka 2017. godine biti privatizovana, te da će se povući i vlasništvo prepustiti kvalifikovanoj finansijskoj instituciji.

“Postupak privatizacije nije izvršen 2017, već je odložen za kraj tekuće godine, a biće ostvaren raspisivanjem tendera, što znači da će postupak biti transparentan i znaće se stvarna tržišna vrednost banke”, objasnio je Musabegović za RTV i istakao da se uz banku stiče i njena tržišna pozicija, mreža ekspozitura, zaposleni, kapital i ime banke .

“Komercijalna banka je, prema mnogim kriterijumima, druga po veličini u Srbiji, sa više od million klijenata, a sve te vrednosti ne mogu se kvantifikovati u finansijskim izveštajima, te će merodavna biti procena potencijalnih kupaca (banke i investicioni fondovi), što će se znati posle 21. juna”, kazao je Musabegović.

On je istakao da će država otkupiti akcije ostalih velikih akcionara, te će se prodati paket od 83% vlasništva, dok će ostatak akcija biti slobodan za trgovanje na berzi.

“Cena će zavisiti od trenutne situacije u bankarskom sistemu, od budžeta kojim potencijalni kupci raspolažu, a na državi i ostalim akcionarima je da odluče da li će ponudu prihvatiti”, rekao je Musabegović i zaključio da bi ceo proces privatizacije trebalo da bude okončan do kraja godine.

Tags
Back to top button