Dolar stabilan, investitori čekaju izveštaj o zapošljavanju u SAD – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Dolar stabilan, investitori čekaju izveštaj o zapošljavanju u SAD

Kurs dolara u petak je bio stabilan prema korpi valuta na međunarodnim tržištima, pred izveštaj o zapošljavanju u SAD za koji investitori očekuju da bi mogao pokazati posustajanje tempa otvaranja novih radnih mesta i tako poslužiti kao argument za smanjenje kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema vrednosti drugih šest vodećih svetskih valuta, jutros je u takvom okruženju bio gotovo nepromenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 97,042 boda. Time je za oko 0,3 odsto ojačao u odnosu na najniži nivo u osam nedelja od 96,749 bodova, na koji je skliznuo u sredu, navodi SEEbiz.

Izgledi da američka centralna banka Fed smanji kamatne stope kao odgovor na zaoštrene trgovinske sukobe s Kinom gurnuli su cenu dolara u ovonedeljnom trgovanju na najniži nivo u dva meseca, što je pomoglo jačanju evra iznad 1,13 dolara.

ECB je u četvrtak isključila mogućnost podizanja kamatnih stopa u sledećoj godini, a razmatra čak i mogućnost novih kupovina obveznica u kontekstu globalnog trgovinskog rata i Bregzita, koji bi mogli prigušiti aktivnosti u evrozoni.

Tags
Back to top button