Putin: Zloupotreba uloge dolara kao rezervne svetske valute – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Putin: Zloupotreba uloge dolara kao rezervne svetske valute

Ulogu američkog dolara kao svetske rezervne valute zemlja izdavalac koristi kao sredstvo pritiska na ostatak sveta, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici na Međnarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Putin je rekao da institucije globalnog finansijskog sistema koje su osnovane pre više decenija ne uzimaju u obzir nastanak novih ekonomskih centara, rastuću ulogu regionalnih valuta i promenu ravnoteže snaga i interesa.

“Očigledno je da ove duboke promene zahtevaju prilagođavanje međunarodnih finansijskih organizacija, preispitivanje uloge dolara, koji je, time što je postao rezervna svetska valuta, sada postao i instrument pritiska zemlje izdavaoca na ostatak sveta”, rekao je predsednik Rusije, a javio izveštač Tanjuga iz Sankt Peterburga.

Prema njegovom rečima, “to je velika greška” američkih finansijskih i političkih vlasti, kojom “potkopavaju svoju dominaciju” jer “poverenje u dolar opada”.

Putin je dodao da se Rusija zalaže za stvaranje globalne banke podataka sa najboljim razvojnim praksama u različitim sferama, kao i da bi proces unapređenja globalnog finansijskog sistema trebalo da uzme u obzir težnje i interese zemalja u razvoju koje sprovode aktivnosti na modernizaciji svojih industrija, agrobiznisa i sistema u socijalnom domenu.

Tags
Back to top button