Putinov plan za oporavak ekonomije, “šestoljetka”, vredan 400 milijardi dolara – Bankar.rs
SVE VESTI

Putinov plan za oporavak ekonomije, “šestoljetka”, vredan 400 milijardi dolara

U nastojanju da oživi ekonomiju koja već godinama stagnira ili pada, ruski predsednik, Vladimir Putin, osmislio je šestogodišnji investicioni plan vredan 400 milijardi dolara, a investitorima će ga predstaviti na konferenciji u Sankt Peterburgu.

Plan uključuje brojne sektore, od popularne gradnje puteva i aerodroma do kreativnih područja kao što je ulaganje u klavire i klizališta. Kako navodi Njujork Tajms, Putin poziva Rusiju da kupi 900 klavira i sagradi 50 pokrivenih klizališta. Takođe, zamisao je da ruski naučnici do 2024. godine objave 200 članaka u vodećim časopisima na temu genetike.

Kritičari smatraju da takav plan predstavlja korak unazad jer povećava ulogu države u procesu odlučivanja, što neizbežno asocira na ekonomski model iz vremena Sovjetskog Saveza. No, ruski ministar ekonomije Maksim S. Oreškin odbacio je takva poređenja, ističući da su nove mere inovativne i predstavljaju dobru politiku.

“Postavili smo vrlo ambiciozne ciljeve. Ekonomski rast samo je jedan od njih. Planiramo i mnoge druge mere koje će direktno uticati na kvalitet života ljudi”, rekao je Oreškin.

Pre nekoliko meseci i ruski biznismeni su pozvani da slede državu i povećaju kapitalne investicije. Ambiciozni ruski investicioni plan, pretpostavlja se, ujedno je nužni odgovor na američke i evropske sankcije. Plan bi trebao podići raspoloženje u društvu, prepoloviti siromaštvo i povećati životni vek sa 73 na 78 godina.

Stimulativne mere, očekuje se, ubrzaće godišnji rast BDP-a na 3,1 odsto do 2021. godine. Razgovori u Sankt Peterburgu sa izvršnim direktorima kompanija i menadžerima fondova trebali bi da donesu konkretne smerove tih razvojnih nacionalnih projekata.

Rusija je zapala u ekonomske teškoće u vreme finansijske krize kada su cene nafte snažno pale, a dodatno pogoršanje uslova donele su sankcije uvedene nakon rata sa Ukrajinom 2014. godine.

Upravo kako bi se zaštitila od novih udara, zemlja je osnovala fond u koji sprema rezerve od prodaje nafte. Uveden je zakon prema kojem u slučaju da je nafta skuplja od 40 dolara po barelu, porezi na ostvarene prihode spremaju se u posebni fond. Na taj način Rusija je već skupila 500 milijardi dolara.

Izvor: Novac.hr

Tags
Back to top button