Odluka ECB-a pogurala evropske berze – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Odluka ECB-a pogurala evropske berze

Akcije na Volstritu su se juče kretale između malih dobitaka i gubitaka, jer su investitori pomno pratili razvoj situacije u američkim trgovinskim sporovima.

Širi indeks S&P 500 je porastao za 0,1 odsto, industrijski Dau Džons za osam poena ili 0,03 odsto na 25.549 poena, a tehnološki Nasdak je pao za 0,2 odsto, prenosi agencija AP.

Akcije energetskih kompanija su prednjačile po rastu, pri čemu su deonice Ekson mobajla porasle za 1,6 odsto, a Ševrona za 1,7 procenata.

Meksički i američki zvaničnici su tvrdili da su na ovonedeljnim pregovorima u Vašingtonu postigli napredak u uzajamnom trgovinskom sporu, a američki predsednik Donald Tramp je juče izjavio da mora biti napravljen “značajan napredak” kako bi se sprečilo uvođenje početne petoprocente tarife na meksičku robu, koja bi trebalo da stupi na snagu 10. juna.

Akcije na evropskim berzama su u popodnevnim časovima pretežno porasle, nakon što je Evropska centralna banka najavila da će odgoditi svoje prvo postkrizno povećanje kamatnih stopa bar do sredine naredne godine, obećavajući istovremeno velikodušne uslove u sklopu nove runde dugoročnih zajmova za banke.

Panevropski indeks Stoxx 600 je porastao za 0,4 odsto, a londonski FTSE za 0,24 odsto, prenosi CNBC. No, nemački indeks DAKS je pao za 0,55 odsto, a francuski KAK za 0,47 procenata.

Tags
Back to top button