NBS: Poverenje ozbiljnih investitora jača dinar – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS: Poverenje ozbiljnih investitora jača dinar

Pojačani pritisci ka jačanju dinara na domaćem deviznom tržištu i jačanje domaće valute poslednjih dana, gotovo u celosti, rezultat su povećanog poverenja stranih investitora koji svoja sredstva u znatnijem iznosu ulažu u dugoročne dinarske obveznice Republike Srbije, ocenjuju u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Tokom prethodnih dana, nerezidenti su, kažu, u većem iznosu prodavali devize i kupovali dinare da bi ih investirali u državne hartije Srbije, koja je u potpunosti transformisala svoje ekonomske pokazatelje u pozitivnom smeru. Na taj način investitori su pokazali poverenje u perspektive daljeg razvoja naše zemlje na održivim ekonomskim osnovama.

Zvanični srednji kurs dinara prema evru na današnji dan iznosi 117,9097, što je najviša vrednost domaće valute prema evru u poslednje četiri ipo godine (od 1. septembra 2014.). Dinar je od početka godine ojačao prema evru za 0,2%.

“U cilju održanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu, koja je veoma važna za domaću ekonomiju, odnosno radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, Narodna banka Srbije poslednjih dana pojačano interveniše kupovinom deviza. Od početka godine, zaključno sa jučerašnjim danom (3. jun) NBS je u neto iznosu kupila 250 miliona evra (kupila 380 miliona evra i prodala 130 miliona evra), a intervencije kupovinom deviza su nastavljene i tokom današnjeg dana”, navode u NBS.

Dodaju da se nakon uobičajenih sezonskih deprecijacijskih pritisaka u januaru, kada je NBS intervenisala na strani prodaje, tokom ostalih meseci 2019. nastavljaju intervencije na strani kupovine deviza i ublažavanja prekomernog jačanja dinara, usled konstantnih aprecijacijskih pritisaka prisutnih tokom poslednje dve godine. Pritisci na jačanje dinara u ovom periodu imaju strukturni karakter – rezultat su boljih pokazatelja domaće ekonomije, pre svega povećanih dugoročnih, stranih direktnih i portfolio investicija, kao i rasta izvoza i pojačanog deviznog priliva po osnovu turizma.

“Na ovaj način, NBS domaćim privrednicima omogućava poslovni ambijent koji karakteriše izvesnost poslovanja, doprinosi održanju konkurentnosti domaćeg izvoza kao važnom pokretača rasta naše ekonomije, i uz to povećava devizne rezerve, jačajući tako otpornost na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja. Od aprila 2017. godine, samo po osnovu intervencija na deviznom tržištu NBS je doprinela povećanju deviznih rezervi za preko 2,9 milijardi evra”, napominju u NBS.

Na današnjoj aukciji sedmogodišnjih dinarskih hartija od vrednosti, tražnja (uglavnom nerezidentnih) investitora bila je gotovo četiri puta veća od planiranog iznosa prodaje. Prodato je 26,7 milijardi dinara obveznica po ceni (kamatnoj stopi) od 4,37%, što je smanjenje cene finansiranja države za čak 13 baznih poena (b.p.) u odnosu na prethodnu aukciju ovih obveznica (početkom maja), odnosno za čak 20 b.p. niže u odnosu na cenu po kojoj je ova obveznica inicijalno emitovana početkom godine.

Tags
Back to top button