Najveća vrednost švajcarskog franka za dve godine – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Najveća vrednost švajcarskog franka za dve godine

Švajcarski franak je na međunarodnim tržištima dosegao najvišu cenu prema evru u poslednje skoro dve godine, usled veće potražnje zbog pojačanih napetosti nakon što je američki predsednik Donald Tramp zaoštrio trgovinske odnose i s drugim zemljama.

Franak je na početku nedelje ojačao 0,2 odsto prema evru, na 1,1146 franaka za evro, nakon što je u maju ojačao više od dva odsto, što je njegov najveći mesečni dobitak u osam meseci, piše seeBiz.

Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest vodećih svetskih valuta je u ponedelja blago oslabio u poređenju sa zatvaranjem u petak, skliznuvši na 97,71 bod, nali je od početka godine još na dobitku nekih 1,6 odsto.

Dolar je oslabio nakon što su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice u jednom trenutku skliznuli na 2,121 odsto, što je najniži nivo od septembra 2017. godine.

Trgovinske napetosti poslednjih nedelja plene veliku pažnju investitora, posebnoe nakon što je Tramp povećao carine na kineski uvoz, zapretio većim carinama na uvoz iz Meksika i ukinuo povlašćeni trgovinski status Indiji.

Jačanje napetosti na trgovinskom planu izazvalo je prodaju rizične imovine poput akcija, a kupovinu valuta koje investitori smatraju sigurnim lukama za kapital u nestabilnim vremenima, poput japanskog jena i švajcarskog franka.

Tags
Back to top button