Ruska VTB banka: Neto dobit u prvom kvartalu pala 16% – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Ruska VTB banka: Neto dobit u prvom kvartalu pala 16%

Neto dobit ruske banke VTB u prvom je tromesečju smanjena 16 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pritisnuta padom operativnih i neto kamatnih prihoda, objavila je u četvrtak druga najveća ruska banka.

Ruska banka u državnom vlasništvu u periodu od januara do marta 2019. ostvarila je neto dobit od 46,5 milijardi rubalja (714,83 miliona dolara), nasuprot 55,5 milijardi u istom razdoblju prošle godine.

Neto kamatni prihodi smanjeni su za 10 posto, na 104,2 milijarde rubalja. U istom su postotku smanjeni i operativni prihodi pre rezervacija, skliznuvši na 137 milijardi rubalja, piše seeBiz.

Iz VTB-a ističu da su troškovi rezervacija za neplaćene kredite i druge s tim povezane obaveze u prvom kvartalu prema istom razdoblju 2018. smanjeni za 26,6 posto, na 15,2 milijarde rubalja.

Uprkos padu neto dobiti na godišnjem nivou drugi kvartal zaredom, predsednik VTB Andrej Kostin uveren je da će banka ostvartiti zacrtrane ciljeve za celu godinu.

Poslovanje VTB-a otežavaju zapadne sankcije Moskvi, uvedene 2014. godine zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi. Banka je usvojila novu strategiju za razdoblje od 2019. do 2022. kojom cilja snažan rast dobiti i povećanje imovine za barem sedam posto godišnje.

“Temeljno poslovanje VTB-a ostaje snažno: srezali smo troškove zaposlenih i administrativne troškove za 3,8 posto na godišnjem nivou, a našem poslovanju sa građanima bolje ide nego tržištu u celini, kako u segmentu zajmova tako i u onom depozita, što se očitovalo u dodatnom povećanju naših tržišnih udela tokom kvartala”, rekao je Kostin.

Tags
Back to top button