Objavljen javni poziv za Komercijalnu banku – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Objavljen javni poziv za Komercijalnu banku

Ministarstvo finansija jutros je objavilo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za prodaju Komercijalne banke, u kojoj je država većinski vlasnik.

Kako se navodi u jednom dnevnom listu, rok za dostavljanje izjava je 21. jun, a prema dogovoru sa Međunarodnim Monetarnim Fondom (MMF) banka do kraja godine treba da bude prodata.

Od budućeg kupca traži se da se bavi bankarskom delatnošću u poslednje tri godine i da je vrednost ukupne aktive, koja se odnosi na bankarsku delatnost, veća od milijardu evra na kraju 2018. godine.

To može biti neko ko je prikupio 500 miliona evra u poslednjih 10 godina, ili onaj ko upravlja imovinom vrednom najmanje milijardu evra ili da je investitor u poslednjih 10 godina kroz minimalno učešće u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskoj grupi, čija je aktiva iznosila više od milijardu evra.

Podsećanja radi, tržišna vrednost Komercijalne banke je oko 400 miliona evra. Banka u Srbiji ima 202 filijale i ekspoziture sa ukupno 2.770 zaposlenih, a banka posluje i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Država je vlasnik 41,7 odsto akcija u Komercijalnoj banci, EBRD 24,4 odsto a Fond Svetske banke 10,1 odsto akcija.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u poslednjih deset godina i zabeležila rekordni profit od 71 milion evra.

Tags
Back to top button