Definitivno – akcionari Telekoma ostaju bez dividende – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Definitivno – akcionari Telekoma ostaju bez dividende

Nadzorni odbor telekomunikacione kompanije Telekom Srbija sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, na kojoj će biti usvojeni prošlogodišnji pojedinačni i konsolidovani finansijski izveštaji, te doneta odluka o raspodeli dobiti.

Za razliku od prošlih godina kada je kompanija mahom isplaćivala više od polovine dobiti putem dividende, ovaj put uprava je predložila da se ostvareni dobitak iz 2018. godine zadrži kao neraspoređena dobit. Verovatni razlozi za ovakav predlog odluke su rast zaduženosti kompanije i nastavak trenda pada profitabilnosti, prenosi seeBiz.

Telekom je prošle godine zabeležio rast prihoda od 0,6 odsto na 88,8 milijardi dinara, poslovna dobit pala je 27,2 odsto na 8,9 milijardi dinara, dok je neto dobitak bio niži za 30,1 odsto i iznosio je 10,2 milijarde dinara. Neto dug kompanije je porastao 99,1 odsto na 63,5 milijardi dinara, dok se racio zaduženosti neto dug/EBITDA popeo na prilično visokih 2,55.

Na konsolidovanom nivou, prihod je porastao 1,2 odsto na 125,5 milijardi dinara, dok je neto dobit smanjena 26,3 odsto na 10,9 milijardi dinara. Konsolidovani neto dug kompanije na kraju godine porastao je 89,4 odsto na 91 milijardu dinara.

Tags
Back to top button